U bent hier

Peiling : PTB groter dan PS, in Vlaanderen blijft N-VA grootste, VB en Groen rukken op

Nationaal | Vlaanderen
24.03.2017 - 22.49u
Door: Herman Gezelle

De extreemlinkse partij PVDA/PTB is in het zuiden van het land nipt groter dan de PS. Dat stelt een peiling van La Libre en de RTBF.

In de peiling klimt de PTB naar 20,5 procent, terwijl de PS terugvalt tot 20,3 procent.  Een 'historische wissel'.  De figuur van Raoul Hedebouw (foto) wordt blijkbaar populairder dan ooit.

De liberalen van premier Michel zijn de grootste partij. De MR haalt in Wallonië als oppositiepartij 22,7 procent in de peiling.

Hoogstwaarschijnlijk speelt het Publifin-schandaal de Franstalige socialisten parten. Daaruit blijkt dat de graaicultuur - vooral bij PS-politici - nog altijd ingebakken zit.

Vlaanderen : N-VA blijft grootste, VB en Groen rukken op

N-VA blijft veruit de grootste partij. De Vlaams-nationalisten komen uit op 28,3% (2 procentpunt meer tegenover december) en dubbel zo groot zijn als de tweede partij, CD&V 14,1% (2,2 procentpunt minder ten opzichte van december).  

Open Vld zakt naar 13,6% (-1,9%). Sp.a daalt naar 12,9% (-1,1%).  Zeker speelt hierin het Sp.a-schandaal PubliPart in Gent en Vlaanderen een rol.

Vlaams Belang klimt 6,6%, naar 11,9%.  Groen stijgt naar 11,5% (+2,9%).

PVDA komt in Vlaanderen voor het eerst net boven de kiesdrempel (5,5%).

De peiling is tussen 16 en 20 maart afgenomen bij 2.898 Belgische kiezers. De foutenmarge bedraagt 3% in Vlaanderen en 3,2 procent in Wallonië en in Brussel. 

Politici poll

Bart De Wever, de huidige voorzitter van N-VA- en zijn partijgenoot Theo Francken regeren op dit moment het (Vlaamse) land. Dat bleek ook uit een rondvraag van RTBF en La Libre Belgique bij 2.898 Belgen tussen 16 en 20 maart 2017.

Kris Peeters (CD&V) en Maggie De Block (Open Vld) stonden eind vorig jaar nog respectievelijk op de eerste en tweede plaats, maar moeten nu dus plaats ruimen voor het N-VA-duo.

(Belga/RTBF© tabel)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto