N-VA, CD&V en Open VLD zijn in twee jaar regeren samen 8,3 procent van de kiezers kwijtgespeeld. Meer dan de helft daarvan gaat naar Groen.

De partij die er niet eens zo lang geleden maar niet in slaagde om duurzaam van de kiesdrempel weg te raken, heeft nu een hele kiesdrempel op overschot. De SP.A stijgt ook en is de grootste oppositiepartij, maar het gezicht van de oppositie is overduidelijk Groen.

Het verlies van N-VA is voorlopig geen drama. Als onbetwiste koploper kan de partij natuurlijk iets meer aan. In vergelijking met de vorige peiling is de val bovendien gestopt. De onverkwikkelijke manier waarop Hendrik Vuye en Veerle Wouters uit de partij werden gezet, lijkt niet veel los te maken bij de N-VA-kiezers.

Ook de andere regeringspartijen komen niet ongeschonden uit deze peiling. Bij CD&V is de smak het grootst. In maart was ze nog de enige regeringspartij die omhoog ging. Nu zit ze op een historisch dieptepunt.

De illusie om aan te klampen bij de N-VA mag CD&V voor een hele tijd opbergen met de 16,8 procent die ze nog overhoudt. De kloof groeit tot 11 procent. Bij Open VLD doet zich het eigenaardige fenomeen voor dat de partijtoppers als Maggie De Block, Alexander De Croo en Gwendolyn Rutten het goed doen in de volksgunst, maar dat de partij steeds verder wegzakt.

Bij de SP.A voltrekt zich een spiegelbeeld van het VLD-scenario. Met 15,8 procent zijn de socialisten de derde partij, op slechts 1 procent van CD&V, een opsteker voor het rode kamp. Maar met de kopstukken is het minder goed gesteld. Mogelijk is er een mismatch tussen het electoraat, waar lageropgeleiden en arbeiders nog altijd bovenmatig vertegenwoordigd zijn, en de partijleiding.(vrt/ds) beeld Photo News