U bent hier

Peiling : Vlaams Belang verliest 1 zetel, status quo andere lijsten, 1 nieuwkomer

Herentals
11.10.2018 - 23.34u
Door: Herman Gezelle

Dat het in de Keizerstad zondag de spannendste lokale verkiezingen van de afgelopen 50 jaar worden, staat in de sterren geschreven. Liefst 8 lijsten dingen naar de gunst van de kiezer.

Nnieuws bevroeg tussen 20 augustus en 20 september, in volle campagne-strijd, 440 Herentalsenaren naar hun kiesintenties op 14 oktober. Ook vroeg het peilingteam naar hun burgemeesterkeuze : Wie mag volgens u burgemeester van Herentals worden?

Resultaten 2e peiling : (sq) = status quo vergeleken met de vorige peiling

- CD&V : 9 zetels (sq) - (8 in 2012)
- Sp.a : 5 zetels (sq) - (8 in 2012)
- N-VA : 8 zetels (sq) - (8 in 2012) - (bijna 1 zetel extra (0,83/1))
- Groen : 4 zetels (sq) - (2 in 2012)
- HNM Open Vld : 1 zetel (sq) - (1 in 2012)
- Vlaams Belang : 1 zetel (-1) - (2 in 2012)
- Stadslijst : 1 zetel - nieuwe lokale partij.
- Herentals Anders : 0 zetels (0,89/1) - nieuwe lokale partij sinds begin augustus 2018.

Opinie nieuwe peiling

Groen blijft op 4 zetels

Opvallendste resultaten zie je bij Groen.  De Groenen verdubbelden bij onze vorige peiling hun zetelaantal van 2 naar 4. Ze blijven op 4 zetels.  Daar is de positieve groene golf in heel Vlaanderen niet vreemd aan. Lijsttrekker Peter Verpoorten mag zich in de handen wrijven. Groen zat van 2006-2012 met 2 zetels al in een coalitie met Sp.a en Open Vld.

CD&V  9 zetels s.q. vergeleken met vorige peiling

CD&V behoudt 9 zetels in de nieuwe peiling. De bevoegdheden mobiliteit, ruimtelijke ordening en lokale economie lijkt de Herentalsenaar te waarderen.  De christen-democraten missen nipt 1 zetel extra (0,82/1).

Sp.a 5 zetels

Sp.a verloor fors in onze vorige peiling, alhoewel burgemeester Jan Bertels in de burgemeester-populariteitspoll op twee staat. De negatieve tendens voor de socialisten in heel Vlaanderen overspoelt ook de Keizerstad. De Herentalsenaar vindt Bertels echter een goede burgemeester, die dicht bij de mensen staat en z'n dossiers kent. Bij Sp.a zien we een lichte stijging tot bijna een extra zetel (0,78/1).

N-VA, status quo, 8 zetels, met bijna een zetel extra

Een triomf wordt het voor het N-VA op 14 oktober misschien niet. Als je de recente resultaten van peilingen in de centrumsteden in Vlaanderen bekijkt.  De komst van Yoleen Van Camp uit Kasterlee heeft weinig effect op het resultaat van N-VA. Ook N-VA mag bijna rekenen op een extra zetel (0,87/1).

Herentals Anders

Herentals Anders was in de referentieperiode van de peiling pas aan haar campagne kunnen beginnen.  Ze behalen net geen zetel (0,89/1 zetel).  Bert Hendrickx is de populairste kandidaat bij HA en scoort plaats 8 bij de burgemeesters-top 10.

Open Vld HNM - status quo

HNM Open Vld blijft met lijsttrekster Nathalie Van Sande op 1 zetel steken. Dirk Van Thielen zetelt in de huidige gemeenteraad. Notaris Walter Vanhencxthoven komt binnen op plaats 10 bij de burgemeesters-poll.

Vlaams Belang verliest

Opvallend is dat Vlaams Belang 1 zetel met nieuwe lijsttrekster Els Sterckx verliest. Sterckx heeft blijkbaar minder aanhang  dan gemeenteraadslid Daniël Marcipont, die geen kandidaat meer is. Vlaams Belang is in Vlaanderen toch aan een beperkte opmars bezig.  In Herentals blijkbaar niet.

Stadslijst

Stadslijst behaalt net 1 zetel. Wie is de gelukkige?

'Wie mag burgemeester van Herentals worden?' De top-10:

1) Jan Michielsen (CD&V) - 2) Jan Bertels (Sp.a) - 3) Mien Van Olmen (CD&V) -  4) Peter Verpoorten (Groen) - 5) Yoleen Van Camp (N-VA) - 6) Ingrid Ryken (CD&V) - 7) Patrik De Cat (CD&V) - 8) Bert Hendrickx (Herentals Anders) - 9) Axana Ceulemans (N-VA) - 10) Walter Vanhencxthoven (Open Vld HNM).

Je ziet wel enkele opmerkelijke verschuivingen in de burgemeesters-top-10. 

Jan Michielsen (De Priem) (CD&V) blijkt zowel in Herentals als in Noorderwijk/Morkhoven veel aanhangers te hebben, en stijgt naar nummer 1.   Burgemeester Jan Bertels (S.pa) blijft stevig op 2 : populair bij de Herentalsenaar omwille van z'n dossierkennis.  Mien Van Olmen, vooral populair in Noorderwijk, zakt naar 3.  Bert Hendrickx (Herentals Anders) komt binnen op 8.  Notaris Walter Vanhencxthoven (Open Vld HNM), gewezen gemeenteraadslid, eindigt op plaats 10.

Opvallend is de grote toename onbesliste kiezers : 19%.

Volg de gemeenteraadsverkiezingen nu zondag op Nnieuws :

Zondag vanaf 16u op Nnieuws : de exit polls, de uitslagen, de emoties, de reacties uit Neteland, Kempen en Vlaanderen.

Een peiling vandaag, is maar een peiling.  Eenvoudig. De kiezer is de énige échte baas zondag.

De Nnieuws-peiling bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 sloeg de nagel op de kop : op 1 zetel na, was dat de einduitslag. Is dat nu ook in 2018? Eenvoudig. De kiezer is de énige baas op 14/10.

Frans Van Veldhoven & team 2012/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto