Het wordt vandaag ontzettend spannend in Nederland.  Op grond van de peilingen heeft de VVD de beste papieren om opnieuw de grootste partij te worden. In de laatste Peilingwijzer voor de verkiezingen staat de VVD net als gisteren op 24-28 zetels.

De VVD is sinds zaterdag wel ruim een zetel gestegen, volgens Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, een significant effect.

Het CDA en de PVV kruipen dichter naar elkaar toe en staan nu vrijwel gelijk. De PVV is weer wat verder gedaald naar 19-22 zetels, terwijl het CDA is geklommen naar 19-21 zetels.

Maar het verlies van de PVV sinds zaterdag is niet significant en het beeld van de partij in de peilingen is diffuus. Niet bij alle peilbureaus zakt de PVV, en bij De Hond heeft de partij sinds zaterdag zelfs twee zetels gewonnen.

Het verschil tussen het CDA en D66 is wat groter geworden: de partij van Alexander Pechtold staat in de Peilingwijzer net als gisteren op 17-19 zetels. GroenLinks volgt met 16-18 zetels.

Voor de hand liggend

Louwerse denkt nog steeds dat vier partijen - VVD, PVV, CDA en D66 - kans maken de grootste te worden, maar noemt het wel "minder waarschijnlijk" dat dit D66 wordt. "Dat de VVD de grootste wordt, is nu het meest voor de hand liggende scenario."

Toch maken ook de PVV en het CDA volgens Louwerse zeker nog kans. De uitslag kan nog flink afwijken van de Peilingwijzer, onder meer doordat het laatste tv-debat nog invloed kan hebben en veel kiezers hun definitieve keus nog niet hebben bepaald.

(bron NOS)