De drie grote vakbonden zijn vandaag door Brussel getrokken om te protesteren tegen de pensioenplannen van de federale regering. Volgens de politie waren er 55.000 betogers, de bonden telden 70.000 deelnemers.

De oproep om te betogen tegen de pensioenhervormingen van de federale regering is ook in de Kempen massaal opgevolgd. In het station van Herentals was het vanmorgen drummen om op de trein richting Brussel te geraken.

Er stonden meer dan 600 mensen te wachten op vervoer en gsm-contact leert dat de rechtstreekse trein naar Brussel vanuit Turnhout in Tielen al overvol zat.

Vakbondsleiders sluiten betoging ludiek af: lottoballen gooien

Kort voor 13 uur heeft de kop van de betoging het eindpunt aan het Zuidstation bereikt. Als afsluiter gooiden de vakbondsleiders lottoballen in een fontein aan de Pensioentoren. Mikpunt waren militanten met maskers van ministers, die zich in het water hadden opgesteld. Er waaiden ook (valse) eurobiljetten in het rond.

De lottoballen dienden als symbool voor het beleid van de regering-Michel. "Onze pensioenen zijn geen loterij", luidde de slogan van de actie. De vakbonden klagen onder meer de plannen voor een pensioen met punten aan. Daarbij verdient een werknemer afhankelijk van de loopbaan meer of minder punten. Die punten bepalen of men al dan niet vervroegd kan afzwaaien. (VRTNWS)