Herentalsenaar Peter Bellens (CD&V) haalde in het arrondissement Turnhout voor de provincieraadsverkiezingen het hoogste aantal voorkeurstemmen, namelijk 20.971. Het Kempense CD&V-team sleepte ook 3 provincieraadszetels in de wacht, evenveel als N-VA.

"Met drie van de negen zetels zetten we een heel mooi resultaat neer en maken we onze vooraf uitgesproken ambitie helemaal waar", zegt een tevreden Peter Bellens van de Molekens. "We zijn dan ook met een sterke ploeg naar de kiezer getrokken, een gezonde mix van ervaren politici en nieuwe talenten.

Samen haalden we 71.344 stemmen, goed voor 24,3 % van alle Kempense stemmen. Ik dank alle kiezers die mij en onze ploeg het vertrouwen hebben gegeven."

Waar anderen dit bestuursniveau het liefst willen afschaffen, blijft CD&V voorstander van een sterk provinciebestuur. "Maar dan wel één dat regionale accenten legt," verduidelijkt Bellens.

"De uitdagingen voor de Kempen voor de komende jaren zijn anders dan de groentestreek of Klein-Brabant en zeker helemaal anders dan in de metropool. De provincie kan daar perfect op inspelen door op regionaal niveau de juiste actoren bij elkaar te brengen om samen een sterk streekbeleid te ontwikkelen."

Als gedeputeerde was Peter Bellens in de vorige legislatuur onder andere bevoegd voor Welzijn en Gezondheid (tot 2018), Wonen, Platteland, Sociale Economie, Aangepast Vervoer en Europese Samenwerking.

Of hij straks opnieuw de eed aflegt als gedeputeerde en welke bevoegdheden hij dan zal hebben, is vandaag nog niet duidelijk. Wel is geweten dat N-VA gesprekken is gestart met CD&V om een nieuw provinciebestuur op de been te brengen. Bellens onderhandelt mee namens zijn partij. (pp)

Wordt vervolgd.