Vanaf volgend jaar geeft Herentals een financiële ondersteuning aan verenigingen, handels- en horecazaken die inzetten op toegankelijkheid voor onder andere rolstoelgebruikers. De premie voor toegankelijkheid horeca en handel werd zopas gestemd op de gemeenteraad.

Over het voorstel rond toegankelijke verenigingen – dat al aan de verenigingen zelf werd voorgelegd – buigt de gemeenteraad zich volgende maand. Uitgangspunt is dat Herentals voorbeeld is van een warme en inclusieve samenleving waar mensen met een beperking maximaal aan het dagdagelijks leven kunnen deelnemen.

'We willen ons ervoor inzetten dat mensen in kwetsbare milieus, met financiële moeilijkheden en/of een beperking zoveel mogelijk aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen', zegt schepen van welzijn, zorg en gezondheid Peter Bellens. (foto)

'Daarom vragen we van onze verenigingen dat zij mensen met financiële moeilijkheden (vrijetijdspas) hun reglementaire korting toestaan, maar passen we tegelijk als stad gedeeltelijk de gederfde inkomgelden hiervoor bij.

Bijkomend hebben we subsidies voor kwetsbare jongeren (een tegemoetkoming voor wie het niet breed heeft en bijvoorbeeld op schoolreis gaat) en voor cultuurparticipatie (groepsuitstappen voor wie de drempel te hoog is).

Om het aanbod voor mensen met een handicap verder te vergroten, hebben we de subsidie G-werking; elke vereniging die een G-werking opzet, wordt hiervoor financieel beloond. Het kader voor een inclusief verenigingsleven hebben we zo gemaximaliseerd.

Nu zetten we een volgende stap: onze handelszaken. We stellen vast dat deze – letterlijk en figuurlijk – heel wat drempels hebben voor rolstoelgebruikers. Daarom bereiden we de premie toegankelijkheid hiervoor uit.

Ze wordt verruimd naar alle horeca en handelszaken, maar geldt voortaan ook voor mobiele constructies, zoals concreet oprijplaten. De kosten worden voor 100% terugbetaald. We zien immers dat de vorige premie te weinig gebruikt werd; het is voor historische panden ook vaak moeilijk om grote breekwerken uit te oefenen.

Een wegneembare oprijplaat kan echter overal en maakt voor mensen met de rolstoel wel het verschil tussen deelnemen of letterlijk aan de deur moeten blijven staan', besluit Peter Bellens. (pp) Foto Johan Temmerman/ Nnieuws.