Mountainbiken is razend populair in Vlaanderen. Fietsfanaten kunnen tegenwoordig rekenen op 8.000km permanente parcours in Vlaanderen.

'De kwaliteit van de bestaande mountainbikeroutes en mountainbikenetwerken verhogen is één van de uitdagingen waar we de komende jaren op inzetten', zegt An Jespers Sport Vlaanderen Herentals.

'We willen steden en gemeenten inspireren om technische stukken op de bestaande routes in te lassen. Het technisch mountainbikeparcours in het centrum van Sport Vlaanderen Herentals is daar een mooi voorbeeld van.

Bike trail Herentals werd ontworpen onder leiding van Paul Herygers. Het is een technisch parcours voor de ervaren mountainbiker met een totale lengte van 4,4 km.

De voormalige skiberg werd omgebouwd tot een spectaculaire klim en downhill. Er zijn een aantal technische hoogstandjes voor jong en oud. Moeilijke passages zijn met een gevaarbordje aangeduid.

De Vlaamse Wielerschool, die naast het parcours gehuisvest is, zal hier wekelijks trainen.

Kurt Van de Wouwer : 'Peterschap van het nieuwe off-road Bike trail parcours'

'Als Vlaamse Wielerschool zijn wij zeer tevreden met het peterschap van het nieuwe off-road Bike trail parcours', zegt Kurt Van de Wouwer van de Vlaamse Wielerschool.

'Het parcours loopt rond de gebouwen van onze wielerschool. We zullen het dan ook meermaals per week gebruiken met de renners die op de wielerschool komen trainen, alsook voor de MTB lessenreeksen en Sportkampen van Sport Vlaanderen.

Het parcours is technisch met relatief veel hoogtemeters. Het zwaartepunt situeert zich aan de skiberg die langs 2 verschillende kanten beklommen wordt. Voor de jeugdige en minder ervaren fietser wordt een verkorting voorzien zonder de beklimming van de skiberg.'

'Tijdens schoolvakanties organiseren we veldrit-, moutainbike- en BMX-kampen en na de winter starten we i.s.m. de Vlaamse Wielerschool met lessenreeksen Start 2 Mountainbike voor kinderen en volwassenen die graag alle basistechnieken zoals evenwicht, bochtenwerk en kleine sprongetjes onder de knie willen krijgen, vervolgt An Jespers Sport Vlaanderen Herentals.

'Uitproberen is dus de boodschap. Sporters beleven nu eenmaal meer, zeker in de natuur...'

www.sport.vlaanderen/herentals of neem contact op via telefoon: 014 85 95 10.

Wil je meer weten over alle mountainbikeroutes in Vlaanderen: www.vlaamsemountainbikeroutes.be

Johan Temmerman/ Nnieuws.