Buurtbewoners van Plassendonk hebben een petitie gelanceerd tegen Engie Electrabel die een milieu- en bouwvergunning gaat aanvragen voor de bouw van 3 windmolens in Plassendonk.
'De 3 windturbines zouden op gronden van aspergeteler Sus Van Olmen (vader van milieuschepen Mien Van Olmen) gebouwd worden. Engie Electrabel betaalt jaarlijks een riante huurvergoeding.
'Deze windmolens zullen heel wat overlast bezorgen aan buurtbewoners', zeggen de buurtbewoners in hun oproep. 'Denk maar aan geluidsoverlast, slagschaduw, waardevermindering van eigendommen,... Daarnaast tasten ze ook het landelijke karakter van de omgeving aan en zijn ze een groot risico voor fauna.'
'Met deze petitie willen wij, buurtbewoners, het college van burgemeester en schepenen overtuigen een negatief advies te geven aan Provincie Antwerpen en deputatie voor het verlenen van de nodige vergunningen.
'Wilt u meer doen tegen de komst van deze windmolens? Dien dan een aangetekend bezwaarschrift in bij het College van Burgemeester en Schepenen Herentals (Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals).'
Meer info? windmolensplassendonk@gmail.com
Reactie van Sus Van Olmen :
'Van de mogelijke inplanting van 3 windmolens ligt er 1 van op onze eigendom, de anderen op grond van de kerkfabriek Noorderwijk en van melkveehouder Wim Vervoort (Wouwerken).
Op vraag van Engie enkele maanden terug om een windmolen te plaatsen op gronden van de kerkfabriek, langs de Acacialaan, waar ik huurder van ben, heb ik gevraagd deze niet te midden van onze velden te plaatsen maar op de scheiding van het perceel in overleg met de aangrenzende landbouwer zodat de velden het minste schade zou aanbrengen, we hebben hen toen op gewezen dat voor de aanvraag van de vergunning, eerst de buurt te informeren.
Weken later kwam van hen de vraag om een tweede molen te plaatsen, te midden van onze aspergevelden, we hebben met hen overlegd om weer op de scheiding van de percelen met de buurman te plaatsen.
Over de derde aanvraag te midden van de weide van Wim Vervoort ben ik niet op de hoogte gesteld.
Over enkele weken terug heeft Engie de buurt ingelicht, er zou nog geen aanvraag naar de gemeente of provincie gericht zijn.
Zij hebben gedaan wat ik van hen gevraagd heb, ik ben wel voor groene stroom, maar op de plaatsen met met de minste hinder voor mens en natuur, het moet zeker niet op onze gronden zijn .
Ieder heeft de mogelijkheid om bezwaar in te dienen, als de aanvraag binnengekomen is en de juiste informatie gekregen hebben', besluit Sus Van Olmen Noorderwijk.