PFAS voormalige brandweersite Tielendorp - update
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft in de zomer van 2022 een verkennend bodemonderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van PFAS op Binnenpad 2 in Kasterlee en Tielendorp 31 in Tielen, beide voormalige brandweerkazernes.
Op verschillende meetpunten werden verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in het grondwater en/of de bodem. Op basis van die metingen adviseerde het Agentschap Zorg en Gezondheid een aantal no regret-maatregelen te nemen in een gebied rond die site.
In het beschrijvend bodemonderzoek (BBO) dat recent in Tielendorp werd uitgevoerd, werd de verontreiniging in kaart gebracht. Hieruit is gebleken dat in de onmiddellijke omgeving van de vroegere brandweerkazerne een bodemsanering moet uitgevoerd worden. Momenteel wordt onderzocht op welke manier dit zo optimaal mogelijk kan uitgevoerd worden. Nadat OVAM akkoord is gegaan met het bodemsaneringsproject, kunnen pas de effectieve saneringswerken uitgevoerd worden.
OVAM brengt via een bodemattest de eigenaars, gebruikers of exploitanten van verontreinigde gronden uit het beschrijvend bodemonderzoek op de hoogte van de gebruikersadviezen. Wie geen bodemattest ontvangt, moet dus ook geen bijkomende gebruikersadviezen volgen. Meer informatie over de gebruikersadviezen staan op ovam.vlaanderen.be/gebruiksadviezen.
Het beschrijvende bodemonderzoek heeft de omvang van de verontreiniging met PFAS in kaart gebracht. Hierdoor weten we dus waar de verontreiniging zich wel en niet bevindt.
Het Departement Zorg besliste daarom dat de eerder geadviseerde no regret-maatregelen in een straal van 100 en 500 meter rond de locatie Tielendorp 31 niet meer van toepassing zijn.
De gemeente Kasterlee zal alle betrokkenen die in dit gebied wonen, verwittigen via brief.
Schepen van milieu Gert Storms: “We volgen de situatie goed op en proberen alle betrokkenen zo goed mogelijk te informeren. Hebben ze na de brief van de gemeente én van OVAM nog vragen, dan kunnen ze altijd contact opnemen met onze milieudienst T 014 85 99 27, milieu@kasterlee.be of op de website www.bodemkwaliteit.be hun bodemverontreinigingsfiche raadplegen. Van zodra we meer info hebben over de (ex-)brandweersite in Kasterlee, zullen we ook hier alle betrokkenen over inlichten”.