In de USA is Phil Everly (74) overleden. Phil Everly is de helft van het duo van The Everly Brothers. Hij overleed aan de gevolgen van COPD een longziekte veroorzaakt door z'n jarenlang rookgedrag.

„We zijn er kapot van”, reageerde zijn vrouw Patti Everly op de dood van haar man. „Hij heeft lang en hard gevochten.” Hij overleed in een voorstad van Los Angeles.

The Everly Brothers maakten furore met hun rock-'n-roll en countrymuziek. De broers uit Chicago scoorden hits met closeharonynummers als Wake Up Little Susie, Bye Bye Love en All I Have To Do Is Dream. De in 1968 opgenomen plaat Roots groeide uit tot een klassieker in de countryrock. Grote artiesten als The Beatles en The Beach Boys beschouwden The Everly Brothers als een voorbeeld. Ook waren ze een inspiratie voor Simon & Garfunkel.

„De Everly Brothers, die misschien wel invloedrijker waren dan Elvis Presley, mixte country met de opkomende jaren 50 rock-'n-roll”, schreef muziekmagazine Rolling Stone over het befaamde zangduo dat op de 33e plek in de '100 grootste artiesten'-lijst van het tijdschrift staat. Geen enkel ander muziekduo in de Amerikaanse muziekgeschiedenis scoorde meer top-100 hits dan The Everly Brothers.

Ondanks hun succes gingen Phil en Don in 1973 uit elkaar en was het een tijdje stil rond Phil. Pas in 1983 nam hij weer een soloalbum op. Op deze plaat werkte hij samen met onder meer Mark Knopfler. Niet lang daarna kwamen de broers weer bij elkaar.

Hoewel het laatste album van de broers in 1989 verscheen, traden ze nog lang op. Hun laatste optreden gaven ze in Engeland in november 2005.