Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Philips schrapt nog eens 2.200 banen

Philips wil wereldwijd nog eens ongeveer 2.200 mensen ontslaan. Dat laat de Nederlandse elektronicareus dinsdag weten. Eerder kondigde Philips al 4.500 ontslagen aan.

De 6.700 geschrapte jobs moeten bijdragen tot een extra kostenbesparing van 300 miljoen euro.

Turnhout
Het is nog niet duidelijk of er ook in België ontslagen zullen vallen. 
Omdat de besparingen vooral in de divisie Licht moeten vallen is Turnhout bezorgd de verdere toekomst van de plaatselijke fabriek. Turnhout is gespecialiseerd in de productie van hogedrukgasontladingslampen. Er werken zo'n 1.500 man.

Door deze extra maatregelen komt het totaal aan besparingen als gevolg van het vorig jaar aangekondigde programma 'Accelerate' op 1,1 miljard euro tegen 2014. Philips stelt dat het bedrijf zo op koers om ondanks 'economische tegenwind' de doelstellingen voor volgend jaar te halen.

Die doelstellingen zijn een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 6 procent, een winstmarge (ebita) van 10 à 12 procent en een rendement op het geïnvesteerde vermogen van 12 tot 14 procent. Tegen volgend jaar moet er al een kostenbesparing gerealiseerd zijn van 900 miljoen euro.

De extra ingrepen zorgen ook voor een stijging van de herstructureringskosten. Aanvankelijk zouden die dit jaar 125 miljoen euro bedragen, maar dat bedrag stijgt nu tot 210 miljoen euro. Volgend jaar kosten de ingrepen 125 miljoen euro en in 2014 nog 60 miljoen euro.

'Meeste ontslagen buiten Nederland'
De 2.200 bijkomende ontslagen zullen wereldwijd gebeuren, zo kondigde het concern dinsdag aan. Er zou vooral bespaard worden in de divisies 'healthcare' (gezondheid) en verlichting.

Het is nog niet duidelijk of er ook in België ontslagen zullen vallen. In ons land werken ongeveer 2.500 mensen bij Philips. De groep heeft vestigingen in Turnhout en Leuven, die respectievelijk verlichting en audio produceren. In Turnhout kondigde de directie eerder dit jaar al het ontslag van 136 bedienden aan. De fabriek in Brugge, die behoort tot de televisieafdeling van Philips, werd ondergebracht in de joint venture TP Vision.

Een woordvoerder van Philips verklaarde wel al aan de Nederlandse pers dat 'het overgrote deel' van de banen buiten Nederland geschrapt zullen worden.

Philips hield in 2009 al een grote ontslagronde. Toen werden 6.000 arbeidsplaatsen geschrapt. In totaal zullen er op vijf jaar tijd dus 12.700 banen verdwijnen bij de elektronicagigant.

(belga)

Deel dit artikel