U bent hier

Philipsbos uitgedund om stabiliteit en kwaliteit van het bos te verbeteren

Grobbendonk
04.09.2019 - 23.21u
Door: Mark Jaspers

Gedurende de maanden september en oktober worden in het Philipsbos in Grobbendonk specifieke beheerwerken uitgevoerd. De maatregelen die tijdens de exploitatie worden uitgevoerd, zijn opgenomen in het goedgekeurd beheerplan voor het bos en worden regelmatig gecontroleerd door de beheerders.

In een groot deel van het Philipsbos zal een dunning worden uitgevoerd door een deel van de bomen te kappen of af te voeren. Het doel van deze dunning is de stabiliteit en de kwaliteit van het bos te verbeteren.

Een deel van de exoten zal verdwijnen, zo komt er meer plaats vrij voor de inheemse soorten. Deze laatste zullen vanzelf kunnen kiemen of worden aangeplant. Op termijn wil de gemeente Grobbendonk een gevarieerd bos bekomen, waar heel wat planten en dieren zich thuisvoelen. Men hoopt zo meer zangvogels, insecten en reeën aan te trekken.

"Soms moeten we daarvoor een aantal ingrepen doen, waarbij een verhoogd percentage bomen wordt weggenomen, zoals nu het geval is op twee plaatsen die volledig bedekt zijn met Amerikaanse eik", zegt burgemeester Marianne Verhaert (GiB).

"Om deze stukken op korte termijn te kunnen omvormen naar een inheems gemengd bos zal hier een kaalkap plaatsvinden, nadien worden de kapvlakten opnieuw aangeplant met verschillende inheemse loofboomsoorten."

In de zones waar de volledige kaalkap gebeurt, wordt een hondenlosloopzone voorzien met omrastering.

Tegelijk dient die omrastering ook als wildbescherming voor de nieuwe aanplant in het bos. Langs de Liersesteenweg zal er een kleine parkeermogelijkheid worden voorzien voor wagens ter hoogte van het infobord. Gedurende de beheerswerken zal het Philipsbos toegankelijk blijven voor bezoekers.

imageMeer nieuws

G-renners zijn klaar voor het WK baanwielrennen

G-renners zijn klaar voor het WK baanwielrennen
Heist op den Berg | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 27.01.2020 - 10.50u

Nationale en provinciale voetbaluitslagen

Nationale en provinciale voetbaluitslagen
Kempen regio 26.01.2020 - 18.01u

Brouwerij Leysen lanceert wolvenbier Naya

Brouwerij Leysen lanceert wolvenbier Naya
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 26.01.2020 - 07.28u

Nationale en provinciale voetbaluitslagen zaterdagavond

Nationale en provinciale voetbaluitslagen zaterdagavond
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 26.01.2020 - 00.03u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto