De sms-actie voor de zieke baby Pia heeft haar doel bereikt. Op enkele dagen tijd liepen er meer dan 900.000 berichten binnen, elk goed voor 2 euro steun. Samen met de eerdere giften is zo de kaap van 1,9 miljoen euro gehaald.

"Het is waanzinnig dat dit in twee dagen tijd gebeurt", zegt de mama van Pia. Met het geld willen de ouders van Pia een medicijn bekostigen waardoor de levenskwaliteit van het meisje aanzienlijk zou verbeteren. Pia lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte SMA 1.

PIA

Waarom is sms-actie voor zieke Pia zo'n groot succes? "De goedheid van mensen neemt toe met het gebruiksgemak"

Het doel? 1,9 miljoen euro inzamelen voor een medicijn dat de spierziekte van het meisje mogelijk kan tegenhouden. Toen ze de sms-actie lanceerden, raakte alles in een stroomversnelling. De solidariteitsactie die op gang kwam, was enorm: er werd massaal ge-sms't.

Per bericht gaat er 2 euro naar de ouders van Pia, want de telecomoperatoren hadden aangekondigd dat ze voor zulke acties voor goede doelen geen kosten aanrekenen. Rond 2 uur vannacht - amper twee dagen na de lancering van de sms-actie - werd de kaap van 917.000 smsen bereikt.

Samen met de giften die gestort werden (ongeveer 100.000 euro), werd zo ook het doel van 1,9 miljoen euro gehaald. Dat zijn de kosten van Zolgensma, een medicijn ontwikkeld door het farmabedrijf Novartis-AveXis in de Verenigde Staten.

"Straks kan ik vliegen i.p.v. kruipen. Wat een boost", wordt er op de Facebookpagina van TeamPia geschreven.

Ellen De Meyer, de moeder van Pia, heeft al gereageerd op het nieuws. "Het is overweldigend dat een land kan samenkomen voor zoiets, dat de mensen gewoon zeggen: "Wij doen wat nodig is". Maar het is onwaarschijnlijk veel sneller dan verwacht. Het feit dat dit op twee dagen gebeurt, is waanzinnig."

Sms'en voor zieke baby Pia, een groot succes: wie is Pia, wat is de spierziekte SMA 1 en hoe kan je die behandelen?

En nu? Hoe gaat het nu verder?

"Virtueel is het geld binnen, maar pas als het op onze rekening staat, zal ik het echt geloven. Vandaag zullen we al even contact opnemen met de behandelende arts, hoe het nu concreet verder moet. Het zal nog een dikke maand duren voor het geld bij ons is.

Normaal gezien is de behandeling in Amerika, maar nu zijn er toch ook al twee Europese landen, Portugal en Frankrijk, die de behandeling doen. Dus het zou kunnen dat we daar terechtkunnen."

Voor de behandeling zelf hebben de ouders van het meisje de hoogst mogelijke verwachtingen: "We hopen dat Pia een van de kindjes is waar het middel ongelooflijk goed aanslaat. Er zijn een aantal gevallen waar dat niet gebeurde, maar dat zijn uitzonderingen. We moeten vertrouwen hebben dat Pia een van de kindjes is waarbij het een wondermiddel is. Het alternatief is niets doen en dan sterft ze. Als Pia een mooi en waardevol leven in een rolstoel heeft, dan zullen we heel gelukkig zijn. Alles extra is mooi meegenomen."

We moeten vertrouwen hebben dat Pia een van de kindjes is waarbij het een wondermiddel is

Ellen De Meyer - mama Pia

Hoogstwaarschijnlijk zal de teller nog verder oplopen dan de nodige 1,9 miljoen euro. Maar wat gaan de ouders van Pia doen met het overige geld? "We hebben al aanvragen gekregen van mensen die het ook kunnen gebruiken. We gaan niet te snel beloftes maken, maar we hebben altijd gezegd dat het geld niet gewoon naar ons gaat. Het gaat naar goede doelen en kindjes die het nodig hebben."