Pieter Heemeryck zette zaterdag een knalprestatie neer in de 1e Europese triatlon van het Challenge Circuit 2017. De atleet van het DOMO SCOTT team werd in zijn seizoensopener op Gran Canaria 2e achter de huidige en tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee. Nog een andere Brit Mark Buckingham vervolledigde het podium.

Pieter kwam na de 1900 meter zwemmen als derde uit het water in het spoor van Brownlee en de Italiaan Davide Giardini. Het fietsparcours staat bekend als zwaar en technisch iets wat de huidige Olympisch kampioen blijkbaar beviel. De Brit liep iedere ronde wat verder uit waardoor Pieter met een achterstand van 5m30s in tweede positie aan het looponderdeel begon.

Tijdens de afsluitende halve marathon schommelde het tijdsverschil tussen Brownlee en Heemeryck tussen de 5-6 minuten, maar in de laatste ronde kende Pieter toch een klein verval. Brownlee won in een tijd van 4u03m09s, Pieter werd tweede in 4u11m23s en Buckingham derde in 4u15m36s.

Pieter: "Ik ben zeer tevreden met deze plaats als seizoensopener. Andere jaren was het altijd wat harken in het begin van het seizoen, maar vandaag liep alles volgens plan. Brownlee was gewoon sterker dus kan ik alleen maar tevreden terugblikken. Enkel jammer van mijn laatste zwakke ronde in het looponderdeel want een goed looptijd zat er zeker in. Maar dat houden we dan voor de volgende wedstrijden!"

De volgende wedstrijd waar Pieter aan de start zal verschijnen is de Ironman 70.3 van Mallorca waar hij een een WK-kwalificatie hoopt af te dwingen. Deze wedstrijd gaat door op zaterdag 13 mei.