De plannen van chemiegigant Ineos om 55Ha bos kappen nabij Lillo in de Antwerpse Haven stuiten op stevig verzet. De natuur zou plaats moeten maken voor 'Project One', bijgenaamd de 'plasticfabriek'. Het bezwaarschrift tegen de voorgenomen ontbossing verzamelde ruim 5.753 burgers die elektronisch in de vorm van een petitie-formulier ondertekenden.

De burgerbeweging "Antwerpen Schaliegasvrij" lanceerde eind vorige weekend een petitie die meteen viraal ging. Het bezwaar richt zich tegen de ecologische schade maar ook tegen de manier waarop de vergunningsaanvraag is ingediend: volgens de initiatiefnemers moet de ontbossing niet los worden beschouwd van de negatieve effecten van de petrochemische installaties.

Daarnaast stuurden minstens 320 mensen een individueel bezwaarschrift naar het vergunningenloket van de haven.

stRaten-Generaal et al., lieten een bezwaarschrift opstellen door Brussels advocatenkantoor Equal Partners, met de financiële en juridische steun van ClientEarth, een groep juristen en experts die de rechten van onze planeet verdedigen. Hierop sloten naast Antwerpen Schaliegasvrij ook Greenpeace Belgium, Vogelbescherming Vlaanderen, Ademloos, BOS+ en Klimaatzaak aan.

Hiernaast werkten ook BBL, WWF en Natuurpunt aan een gezamenlijk bezwaarschrift en diende Climaxi reeds als eerste eigen bezwaren in. Onder de impuls van de internationale milieuorganisatie Food & Water Watch ontstond daar bovenop op nog een bezwaar dat door 21 internationale milieuorganisaties werd ondertekend.

In totaal hebben dus meer dan dertig milieuverenigingen een bezwaarschrift bezorgd aan het Vergunningenloket van de Antwerpse haven tegen Ineos. Dit is ongezien in Vlaanderen.

Pieter Lievens van 'Antwerpen Schaliegasvrij': "Het grootste bezwaar is natuurlijk dat men de ontbossing volledig heeft losgeknipt van de geplande installatie. Dit is geheel onwettig volgens het Belgische én het Europese recht.

Daardoor is bijvoorbeeld de negatieve impact op het klimaat geheel niet ingeschat. Ineos wil bijkomende installaties bouwen die leiden tot forse CO2-uistoot en bovendien bijdragen aan de wereldwijde plastic vervuiling.

Maar dat deze installaties er ooit zullen komen lijkt ons onzeker: de plannen kunnen mislopen door het instabiele financiële plaatje, de groeiende maatschappelijke weerstand tegen verdere ontwrichting van het klimaat en de plasticvervuiling. Ontbossen is dan ook voorbarig."

Thomas Goorden van StRaten-Generaal: "In dit dossier ontbreekt het milieueffectenrapport van de petrochemische installaties zelf volledig. Ook de regelgeving rond de bescherming van diersoorten is niet correct gevolgd.

Bovendien is er geen onderzoek naar de impact op luchtkwaliteit, heeft men Nederland geen kans gegeven tot openbaar onderzoek en is er nu al sprake van een massale en ongeoorloofde plasticvervuiling van de Schelde. Deze geplande plasticfabriek puilt met andere woorden nu al uit van de problemen."

Pieter Lievens van 'Antwerpen Schaliegasvrij': "Gelukkig kwamen we erachter dat de bezwaarperiode voor deze plannen onopvallend in de zomer gepland was. Net op tijd om nog een petitie op te stellen en alarm te slaan bij de milieuorganisaties.

Op enkele dagen tijd tekenden 4.500 mensen de petitie. Het is ronduit verbluffend hoe mensen spontaan vrienden, familie, collega's en buren mailen om mee ons bezwaar te ondertekenen. Ook de inzet van de vele experten bij ClientEarth, Equal Partners, BBL, Natuurpunt, Vogelbescherming Vlaanderen en BOS+ was overweldigend."