U bent hier

Plastigi Herentals opent productiehal met revolutionaire robottechnologie

Herentals | Kempen regio | Vlaanderen
25.11.2016 - 19.31u
Door: Herman Gezelle

Vrijdagnamiddag presenteerde Plastigi in haar nieuwe productiehal aan Hannekenshoek Herentals haar 'brand new' revolutionaire technologie in het rotatiegieten.  In aanwezigheid van gewezen Vlaams minister Johan Sauwens en gedeputeerde Ludwig Caluwé kregen zo'n 100 ondernemers uit de sector een exclusieve preview van de nieuwe robots.

Klassiek loopt de productie van kunststof producten zoals regenwatertank en vuilbakken in grote ovens waarin een matrijs wordt gevuld met kunststofmateriaal.

'De gepatenteerde innovatie is een mijlpaal voor de sector, want ze laat toe om sneller en energievriendelijker te produceren', zegt Filip Claus, managing director van Plastigi.

Plastigi is al meer dan 50 jaar actief in het rotatiegieten en is met zijn 40 werknemers de grootste in zijn sector in België.

De afgelopen jaren werkte het bedrijf in alle stilte aan een technologie die als disruptief kan worden beschouwd worden.

'Een probleem met het klassieke rotatiegieten is het hogere energieverbruik doordat een hele oven moet worden opgewarmd worden. 95% van de energie gaat daarbij verloren. We zochten een methode om die verwarming lokaal nabij de matrijs te doen', weet Filip Claus.

"De nieuwe robot draait de matrijs rond, terwijl via een ingenieus systeem van kanalen in de matrijs de elektrische verwarming gebeurt. Andere voordelen zijn kortere productietijden en het ontlasten van de arbeiders gezien de robot een deel van het zware tilwerk op zich neemt.

De technologie hoort thuis in het rijtje van innovaties die kansen scheppen om productie uit lageloonlanden terug naar Vlaanderen te brengen."

Samenwerking

Bij de ontwikkeling kregen Plastigi en AMS Robotics de medewerking van het Innovatiecentrum Antwerpen en financiële ondersteuning door het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

De valorisatie gebeurt in eerste instantie binnen de productie van Plastigi zelf, maar de ambities zijn groter. Beschermd door een octrooi willen de 2 kmo's de Robomould®-technologie ook in de markt zetten binnen Europa, de VS en zelfs China.

'Een mooi voorbeeld van hoe Vlaamse kmo's door samenwerking innovaties in de maakindustrie kunnen realiseren', stelt Kurt Peys van Innovatiecentrum Antwerpen.

Johan Sauwens (consultant) : 'Ik ben bijzonder fier om hier vandaag de première van deze realisatie te mogen beleven. Ik ben ervan overtuigd dat deze revolutionaire technologie hoge ogen gaat gooien in heel de EU. Daarbij wens ik CEO Filip Claus en z'n team alle succes toe'.

Bekijk hier Z-Kanaal met Herentalse reporter Stijn Wuyts.

Beelden NNieuws ©

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 09.07.2020 - 07.21u

De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen

 De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen
Vlaanderen 08.07.2020 - 17.29u

Voorzichtig herstel van Antwerpse arbeidsmarkt

Kempen regio | Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 17.28u

Wolf Billy is weg? En komt bijna zeker niet meer terug?

Wolf Billy is weg?  En komt bijna zeker niet meer terug?
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 08.07.2020 - 15.36u

Kleurcodes bepalen voor welke reizigers coronatest en quarantaine verplicht worden

 Kleurcodes bepalen voor welke reizigers coronatest en quarantaine verplicht worden
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 08.07.2020 - 14.45u

'Nieuwe aftrapuren JPL betekenen de dood voor het amateurvoetbal'

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 12.20u

'De leukste zomer beleef je in het Rivierenhof'

'De leukste zomer beleef je in het Rivierenhof'
Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 11.41u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto