In de aanloop naar de Week van de Pleegzorg is Pleegzorg Vlaanderen op zoek naar pleeggezinnen voor jonge kinderen. Dinsdag strijkt de organisatie met een opvallende roze brillen-actie neer in Geel en Turnhout om er gezinnen warm te maken voor pleegzorg. Tijdens de Week van de Pleegzorg wil Pleegzorg Vlaanderen immers net zoveel kandidaat-pleegouders bij elkaar brengen als er kinderen zijn die wachten op een pleeggezin.


In de provincie Antwerpen vinden op dit moment 1.408 kinderen een plekje in een pleeggezin, in de Kempen zijn dat er maar liefst 394. “Maar toch zijn er nog heel wat kinderen, waar we extra pleeggezinnen voor willen aanspreken”, zegt Niels Heselmans van Pleegzorg provincie Antwerpen. “Op dit moment merken we dat we voor 119 kinderen tussen 0 en 6 jaar geen geschikt pleeggezin vinden in onze provincie.

Het zwaartepunt van dat tekort ligt voornamelijk in de regio in en om Antwerpen, maar ook in de Kempen zijn extra pleeggezinnen meer dan welkom. Net voor die meest kwetsbare groep jonge kinderen is het immers belangrijk dat ze de nestwarmte van een gezin kunnen voelen, om zich op een veilige manier te kunnen hechten en de eerste stapjes te zetten naar hun verdere leven.
We zijn er zeker van dat er ook in de Kempen nog heel wat warme gezinnen zijn die kinderen in moeilijke omstandigheden willen opvangen en een eigen plekje willen geven. We zijn vooral op zoek naar gezinnen die een langdurig engagement willen aangaan of zelfs een pleegkind willen laten opgroeien tot het op eigen benen kan staan. Met respect voor de ouders want ook zij blijven, in de mate van het mogelijke, aanwezig in het leven van een pleegkind.”

Twijfelaars
De wervingscampagne in de aanloop naar de Week van de Pleegzorg moet twijfelaars over de streep trekken. “We willen met onze stationsactie iedereen aanzetten om pleegzorg eens door een andere bril te bekijken, zonder vooroordelen.”, aldus Heselmans. “Heel wat geïnteresseerden denken immers dat ze niet in aanmerking komen als pleegouder.

Maar of je nu holebi bent, in een klein of groot huis woont en voor korte of lange tijd een kind een thuis wil geven: iedereen kan zich kandidaat stellen. Daarom nodigen we iedereen uit om ons verhaal te ontdekken in Turnhout, op maandagavond 17 november, tijdens de Week van de Pleegzorg. Op het einde van die week hopen we dat we evenveel kandidaat-pleegouders bij elkaar hebben gebracht in onze provincie als er jonge kinderen zijn die wachten op een pleeggezin, 119 dus. Tussen Turnhout en Geel hopen we toch dat zeker een 30-tal geïnteresseerden warm kunnen maken om naar onze infoavond te komen.

Actie : dinsdag 4  november - 8u-11u station Geel, 15u-17u station Turnhout.