Na de non-match van vorige week tegen een gemotiveerd Kasterlee, waar VCHH het deksel op de neus kreeg met 3-1, diende VC Heist Delhaize Herenthout zich dit weekend in de derby tegen Volley Heist Dames te rehabiliteren.

In vergelijking met vorige week kon VCHH dit weekend wel beroep doen op zijn volledige kern tegen Heist dat zich als neofiet zonder problemen ziet standhouden in de buik van het peloton en kan beogen op een goed verlopen aanpassing aan het hogere niveau.

In de heenwedstrijd bood Heist nog stevig weerwerk aan VCHH dat toen het laken naar zich toe trok met 0-3, maar in de tweede en derde set de nodige moeite had met 31-33 en 24-26. Een verwittigd man....

Deze wedstrijd schoot VCHH alvast het best uit de startblokken en trok met een reeks stevige opslagen van kapitein Hanne Danis naar de eerste rust met 8-4 voor.

Sofie Peeters deponeerde na de hervatting evenzeer 4 eieren in het mandje van de bezoeksters die geen vat kregen op de opslagdruk van Herenthout dat met 12-5 de kaarten op tafel legde.

Dames Heist moest stevig aan de bak, en slaagde in een remonte tot 21-18, maar de speelsters van VCHH hielden het hoofd koel en werkten rustig af bij 25-22.

Het tweede luik van de wedstrijd zagen de toeschouwers een verbetering van Dames Heist in de receptie, maar niettegenstaande dat, was het VCHH dat de forcing bleef voeren en werd de eerste onderbreking met 8-3 gerust.

De thuisploeg bleef de bezoeksters in een wurggreep houden en Dames Heist kraakte in al zijn voegen bij een 16-6 score tijdens de tweede time out in de set.

Uiteindelijk ging Dames Heist ten onder aan het geweld van de thuisploeg, en met de 25-15 score op het bord gespijkerd door middenspeelster Lina Vrijsen, ging de set naar een overduidelijk sterker VCHH dat de tegenstandsters in alle compartimenten op een hoopje veegden.

Herenthout rook bloed en sloeg dadelijk toe in de derde set met weerom stevig serveerwerk van setter Shani Heylen, en met enkele mokerslagen van Tine Van Den Bosch en Hannah Luyten stond Dames Heist al snel met 8-4 in het krijt.

De bezoeksters werden nog verder door de mangel gehaald en bij 16-9 had Herenthout een geruststellende kloof van 7 punten bij elkaar gesprokkeld.

VCHH liet de teugels niet los en ging rustig verder met het fileren van de tegenstand. Dames Heist deed de boeken toe met een 25-14 nederlaag in de derde set.

Al met al een solide overwinning van VCHH, dat met deze overwinning een stevige optie pakt op een podiumplaats bij het einde van het seizoen. Alle naaste achtervolgers beten dit weekend in het zand, of zagen in het beste geval de punten gedeeld.

Enkel de top twee, VHL en VCHH hielden de punten thuis, net zoals onderaan in het klassement de nummers laatst (Jaraco As) en voorlaatst (Lanaken) in de degradatieduels tegen rechtstreekse tegenstanders Kasterlee en Riemst.

Niettegenstaande de overwinning van het weekend, is het nog altijd Jaraco As dat de rode lantaarn heeft en behoudens een wonder, volgend jaar niet meer in deze reeks zal terug te vinden zijn.

VHL, met nog een inhaalwedstrijd te goed, kan zonder problemen de champagne al in de koelkast zetten voor het vieren van de promotie naar 1é divisie, terwijl VC Heist Delhaize Herenthout en Lizzards Lubbeek (met nog 2 inhaalwedstrijden) de beste papieren in handen hebben om het podium te vervolledigen.

De brede subtop met Mechelen, het verrassende Helchteren, Arvoc en Bepavoc, volgen op 4 punten of meer, met nog slechts 2 wedstrijden te gaan. De drie topploegen, VHL, Lizzards Lubbeek en VC Heist Delhaize Herenthout, hebben het dus volledig in eigen handen om het seizoen succesvol af te sluiten.