Na een winterstop van vier maanden starten op maandag 7 april de werken weer op voor de heraanleg van de Poederleeseweg (N153). Vanaf dan zal de gewestweg weer tijdelijk afgesloten zijn voor voertuigen. Doorgaand verkeer tussen Poederlee en Herentals is dan niet mogelijk en volgt een omleiding via Lichtaart (Kasterlee), via de N134 en de N123. De werken duren wellicht tot eind mei. Daarna volgt er nog een korte werkfase in het centrum van Poederlee. 

Volledige heraanleg N153 sinds september

Sinds eind september 2013 is het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bezig met de volledige heraanleg van de Poederleeseweg/Herentalsesteenweg (N153) tussen Herentals en Poederlee. Dat gebeurt in samenwerking met de stad Herentals en de gemeenten Vorselaar en Lille.

Om de hinder voor de omgeving zo klein mogelijk te houden worden de ingrijpende werken in fases uitgevoerd. Van eind september tot begin december bevond de werf zich tussen het centrum van Poederlee en Wittenberg (Herentals). Dat stuk is intussen al helemaal klaar.

Aangezien tijdens de wintermaanden geen grote asfalteringswerken mogelijk zijn, werden ze begin december stilgelegd en kon de N153 tijdelijk weer opengesteld worden voor het verkeer. AWV wou zo vermijden dat het verkeer tijdens de periode zonder werfactiviteit nodeloos een omleiding moest volgen. Die winterstop is binnenkort voorbij, want begin april start de volgende fase van de werken op.

N153 opnieuw afgesloten vanaf 7 april

Als de weersomstandigheden het toelaten, zal AWV de werken op maandag 7 april weer opstarten. De aannemer renoveert dan het versleten wegdek tussen Wittenberg en de ovonde in Herentals. Op het kruispunt met de Olympiadelaan in Herentals worden er verkeerslichten geplaatst en de aansluiting van de Vorselaarsebaan op de Olympiadelaan krijgt ook een facelift.

Voor die werken wordt de N153 afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer tussen Poederlee en de ovonde in Herentals. Vanaf 7 april is het dus tijdelijk niet mogelijk om via de N153 met de wagen tussen Poederlee en Herentals te rijden.  Zie plannetje bij de foto's.

Dan geldt deze tijdelijke verkeerssituatie:

  • Het gemotoriseerd verkeer volgt een omleiding via Lichtaart, via de Lichtaartsesteenweg/Poederleesteenweg (N134) en de Lichtaartseweg/Herentalsesteenweg (N123).
  • Voetgangers en fietsers hebben wel een doorgang en kunnen de werf op een veilige manier passeren.
  • Op het stuk tussen Poederlee en het kruispunt Sassenhout wordt alleen lokaal verkeer toegelaten. De plaatselijke handelaars zijn bereikbaar.
  • De bussen van De Lijn van en naar Vorselaar rijden via het kruispunt Sassenhout, maar van en naar Herentals volgen ze een omleiding.

Eerst aanleg tijdelijke weg naar Vorselaarsebaan

Vanaf donderdag 3 april vinden al voorbereidende ingrepen plaats in Herentals, maar zonder veel hinder voor het verkeer. Dan wordt een tijdelijke toegangsweg aangelegd naar de Vorselaarsebaan. Dankzij die tijdelijke weg blijven het Netepark, het sportcentrum van Bloso en Hidrodoe altijd bereikbaar tijdens de werken.

Later nog werf in centrum Poederlee

Als de weersomstandigheden meezitten, zullen de werken op de N153 in Herentals wellicht een tweetal maanden duren. Na afronding zal de werf tot slot nog een laatste keer verschuiven: naar het centrum van Poederlee. Daar wordt gedurende zeven dagen zo’n  500 meter wegdek vernieuwd. Tijdens die zeven dagen zal het kruispunt van de Herentalsesteenweg (N153) en de Lichtaartsesteenweg (N134) dicht zijn en moet het doorgaand verkeer een grote omleiding volgen via de N123, de N19 en de E34. AWV zal daarover later nog communiceren.