Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polen: raket van Russische makelij viel op grensdorp, Rusland ontkent raketaanval

Op een grensstad in Polen zijn inslagen van bommen gevallen, bij het stadje Przewodów. Er zijn explosies geweest bij graaninfrastructuur en daarbij zijn twee doden gevallen zijn. .

De Poolse premier roept vanavond zijn veiligheidsraad alvast samen om de situatie te bespreken. Als er effectief raketten op Pools grondgebied beland zijn, kan dat serieuze gevolgen hebben.

"Polen is lid van de NAVO", zegt correspondent Marc Peirs. "Als het een bedoelde aanval was, kan artikel 5 worden ingeroepen."

Daarin staat dat een aanval op één NAVO-land is een aanval op alle NAVO-landen. (VRTNWS)

Tsjechië en Litouwen reageren op situatie Polen

Ook Tsjechië en Litouwen hebben gereageerd op de situatie in Polen. "Als Polen bevestigt dat de raketten Pools grondgebied hebben geraakt, betekent een verdere escalatie door Rusland", schijft de Tsjechische premier Fiala op Twitter.

De president van Litouwen, Nausėda, spreekt van op Twitter van "zorgwekkend nieuws". Volgens hem zal zijn land zich volledig solidair opstellen met Polen. "Ieder stukje NAVO-grondgebied moet worden verdedigd." (bron NOS)

Estland: berichtgeving 'zeer zorgwekkend'

Het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de berichtgeving over een mogelijke raketinslag in Polen. Het ministerie noemt de berichten op Twitter "zeer zorgwekkend".

Volgens Estland wordt nauwgezet overlegd met Polen en andere NAVO-bondgenoten. "We zijn bereid om om ieder deel van het NAVO-gebied te verdedigen. We stellen ons volledig solidair op met Polen", luidt het bericht. (Bron NOS)

URL

Deel dit artikel