Op zondag 2 oktober kan iedereen een blik achter de schermen werpen van het nieuwe provinciale opleidingscentrum voor hulpdiensten op Campus Vesta in Ranst.

Meer dan 400 politieagenten, brandweerlui en dringende geneeskundige hulpverleners zullen de bezoekers laten kennismaken met hun beroep. Er zijn demonstraties van backdraft, industriële brandbestrijding, ordehandhaving en rollenspelen van politie, ongevallen met gekwetsen en reanimatie. Ook het B-Fast team laat hun werking zien op de instortingssite. "Campus Vesta werd geselecteerd voor het innovatieparcours van Open Bedrijvendag," vertelt gedeputeerde Bart De Nijn "als provincie zijn wij bijzonder trots om vooruit-strevend te zijn in de opleidingen van onze hulpdiensten."

Wie zondag een kijkje gaat nemen op Campus Vesta, het provinciale opleidingscentrum voor brandweer, dringende geneeskundige hulpverlening en politie, mag zich verwachten aan een boeiend bezoek.

Parcours doorheen het domein
Via een uitgestippeld parcours maken bezoekers kennis met het nieuwe multidisciplinaire opleidingscentrum, de schietstand, de radiokamer, het leslokaal virtueel oefenen, de oefenplaat voor brandweer, de instortingssite, het oefendorp met het oefenappartement en spectaculaire oefenobjecten zoals een vliegtuig en een treinstel. Langsheen het parcours staan ook oude politie- en brandweervoertuigen opgesteld.


Demonstraties
Er zijn 11 verschillende soorten demonstraties: industriële brandbestrijding, backdraft, kleine blusmiddelen, sporttesten, rollenspelen, ordehandhaving, reanimatie, hondenopleiding, ongeval met gekwetsen op de autostrade, klimteam en B-Fast op instortingssite. De demonstraties zijn verspreid over de dag en gaan meermaals door.


Acties voor bezoekers
Bezoekers kunnen niet alleen kijken, ze kunnen ook heel wat dingen zelf beleven.  In de rookmeldermobiel kunnen ze ervaren hoe het is om binnen de 40 seconden een baby te moeten redden in de rook, ze kunnen ook zelf kleine blusmiddelen testen, overkop gaan in de tuimelwagen, een remtest doen of rijden op de motorsimulator.  Voor de kinderen is er ook nog randanimatie voorzien zoals springkasteel, Aqua blast en schminken.


Recruteringsstanden
 
Vanuit de drie takken van de hulpverlening zullen er recruteringsstanden staan om geïnteresseerden uitleg te geven en te motiveren om te kiezen voor het beroep van hulpverlener.  Er zijn recruteringsstanden voor ambulaciers,  brandweer en politie.


Extra maatregelen verkeer 
Gezien er een groot aantal bezoekers wordt verwacht (5000) zullen politieagenten in opleiding worden ingezet om het verkeer van en op de site te regelen. Dit zal gebeuren vanaf de afrit van de E313.


Donderdag 29 september opende het Antwerpse provinciebestuur het nieuw vooruitstrevend multidisciplinair opleidingscentrum voor hulpdiensten op Campus Vesta in Ranst. Naast de moderne infrastructuur is vooral het samenbrengen van de opleidingen van zowel brandweer, dringende geneeskundige hulpverlening als politie, een belangrijke stap.?Wij kiezen er resoluut voor om de hulpdiensten samen op te leiden,? argumenteert gedeputeerde Bart De Nijn, ?de huidige en toekomstige kruisbestuiving tussen de brandweertechnische, medische en politionele opleidingen maakt van Campus Vesta een uniek kenniscentrum in Vlaanderen op het vlak van veiligheid.  De samenwerking van hulpdiensten, reeds bij de opleiding, is van onschatbare waarde later op het terrein. Voor de veiligheid van onze inwoners én onze hulpverleners hebben wij dan ook 20 miljoen euro geïnvesteerd. Dat is iets meer dan 10 euro per inwoner. Op Campus Vesta werken 66 vaste personeelsleden, 700 freelance docenten en volgen jaarlijks meer dan 12.000 cursisten een opleiding. Het opleidingscentrum richt zich zowel naar de publieke als private sector."


waar: Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Emblem (Ranst)