Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politie : buitenlandse bendes azen op smartphones tijdens festivals

Festivalgangers zullen deze zomer goed op hun smartphone en andere waardevolle spullen moeten letten. Volgens de federale politie zijn gespecialiseerde bendes uit het buitenland van plan om tijdens massabijeenkomsten in ons land hun slag te slaan. Op een festival in Nederland werden dit weekend nog honderden smartphones gestolen.

Festivals zijn het ideale werkterrein voor gauwdieven. De politie ziet het aantal diefstallen van smartphones, handtassen en portefeuilles jaarlijks stijgen. 'In 2012 zaten we rond de 40.000 feiten. Voor dit jaar voorspellen we opnieuw een stijging van tien tot twintig procent', zegt Eddy De Raedt van de Federale Gerechtelijke politie.

De Raedt verwacht deze zomer dan ook heel wat gauwdieven op de festivals in ons land. 'We zien in onze dossiers dat er heel wat nieuwe dadergroepen vanuit Oost- en Zuid-Europa en Noord-Afrika naar ons land aan het komen zijn om allerlei diefstallen te plegen. Ook op festivalweides.'

Honderden diefstallen

Op het Indian Summer Festival in de buurt van het Nederlandse Alkmaar waren zaterdag al gauwdieven aan het werk. Honderden mensen werden bestolen. De politie pakte negen mensen op die worden verdacht van de diefstal van in totaal zeker 240 smartphones.

De verdachten komen volgens de politie uit Roemenië en Noord-Afrika. Eén van hen werd gearresteerd op aanwijzing van de beveiliging van het festival. De rest van de arrestaties volgde later. (belga)

Deel dit artikel