Vrijdagavond mocht korpschef Luc Smeyers, tijdens de nieuwjaarsreceptie van politie Neteland, fier de opmerkelijk positieve statistieken van één jaar werking van het ANPR-cameranetwerk bekend maken.

'Het ANPR-project is nu een jaar actief en vormt een belangrijke vernieuwing voor ons politiekorps,' onderstreept korpschef Luc Smeyers. 'De omvangrijke investering in slimme camera's leverde al opvallend mooie resultaten op. In totaal kwamen meer dan 125.000 hits binnen op de 27 camera's die wij momenteel rijk zijn.

De trajectcontroles op de gewestweg N13 (Lierseweg) leverden sinds eind april al 1.843 snelheidspv's op. Wij merken dat de snelheidslimiet beter gerespecteerd wordt en... het aantal letselongevallen daalde liefst met 33% (15 in mei-dec 2014 en 10 in mei-dec 2015).

Wij stelden ook 379 pv's op voor niet gekeurde en niet verzekerde voertuigen.
Nabij de ANPR-palen werden 48 verkeersacties uitgevoerd waarbij voertuigen onmiddellijk uit het verkeer werden geplukt.
Op verkeersgebied bewees ANPR ook zijn meerwaarde bij de opheldering van 14 vluchtmisdrijven en het onderzoek van een dodelijke verkeersongeval. Hier lieten de camera's toe de rijrichting van de voertuigen te bepalen.

In onze strijd tegen de criminaliteit onderschepten wij 80 gestolen en dringend op te sporen voertuigen met behulp van de camera's.   De hits droegen bij tot de identificatie en arrestatie van talrijke rondtrekkende dadergroepen en verdachten van diefstallen in woningen en bedrijven, ramkraken, brandstichting, verduistering of diefstal van voertuigen.

En dit zowel voor eigen onderzoeken als voor andere politiediensten. In een moordonderzoek leverde onze ANPR bv. uitsluitsel over het tijdsgebruik van een verdachte.
Ons camerasysteem is al goed gekend. Dit blijkt uit de 50 à 60 opvragingen die wij maandelijks ontvangen van andere korpsen.'

Korpschef Smeyers : 'Voor u staat dus een believer in deze technologie. Ongetwijfeld kan het rendement nog verhogen door betere werkprocessen, goed overwogen uitbreiding en informatie-uitwisseling met andere korpsen'

BAS-project : bovenlokale ANPR

'Daarom werk ik samen met enkele collega's aan het BAS-project. Met financiële steun van de gouverneur werd een bovenlokale ANPR server aangekocht voor de provinciale meldkamer.  Wij voorzien de ontwikkeling van software die de meldkamer o.a. moet toelaten om de dringende hits af te handelen. Onze aansluiting op de BAS is voorzien in 2016.'

Hoofdcommissariaat politie Neteland op Molenvest

'Het tweede thema is onze huisvesting en meer bepaald het hoofdcommissariaat.
De aankoop van ons deel van de Proximus-site in 2015 zorgt ervoor dat wij in Herentals centraal gehuisvest blijven. Zo zorgen wij voor continuïteit en vrijwaren wij voor een groot deel de investeringen in het gebouw.

Het project Kunstencampus/Hoofdcommissariaat kondigt zich aan als een joint (ad)venture.
Creativiteit en veiligheid zullen hand in hand gaan met een duidelijke scheiding van beide functies. Wij kijken uit naar de ideeën van de 4 ontwerpers die nog in de running zijn voor de opdracht. Een renovatie die uiteindelijk tegen 2020 zal gerealiseerd worden.

Sinds wij onze intrek namen in het gebouw in 2002 evolueerde ons korps. Het is dan ook logisch dat uit die voorbije 14 jaar lessen kunnen getrokken worden om het gebouw functioneler te maken.

Ons Politiehuis moet immers meegroeien met de organisatie. Wij denken hierbij aan een herschikking van het onthaal, de realisatie van een verbinding tussen voor- & achterbouw, de parkeerplaatsen, de kleedkamers, de vernieuwing van sanitair en ramen...
Bij de herinrichting zal er rekening gehouden worden met de veiligheid, het comfort en de privacy. Wij streven naar een evenwicht tussen de verschillende behoeften.

Het Politiehuis moet een klantvriendelijke plek blijven die aangepast kan beveiligd worden. Wij willen immers, zelfs bij terreurdreiging, de basispolitiezorg blijven verzorgen.

Ik wil alle medewerkers ook feliciteren voor de extra inspanningen die zij leveren om de bevolking te beschermen tegen de terreurdreiging die 2015 tekende en blijft nazinderen. Dit zorgt ongetwijfeld voor bijkomende belasting. Daarom troffen wij ook maatregelen om jullie beter te beschermen en te bewapenen. Bedankt voor jullie loyale inzet in moeilijke omstandigheden' besluit een fiere korpschef Luc Smeyers.

Huldiging gepensioneerde inspecteur Ludo De Clerck

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van politie Neteland kreeg inspecteur Ludo De Clerck uit Grobbendonk bloemen en een verdiend cado uit handen van burgemeester Peeters en korpschef Smeyers. 

Ludo De Clerck : 'Dat doet deugd.  De afgelopen 15 jaar deed ik bij PZ Neteland interventies, onthaal en organisatie. We hebben een heel tof team.  Nu ga ik genieten in ons huis in Spanje, maar ik kom op tijd efkes goeiendag zeggen in onze regio Neteland.  Bedankt allemaal!'

Op de foto de huldiging in zaal Den Engel Vorselaar v.l.n.r. : gast-burgemeeester Lieven Janssens Vorselaar, korpschef Luc Smeyers, inspecteur Ludo De Clerck en burgemeester Jan Peeters Herentals. 

Guy Verellen / NNieuws.