Politiezone Neteland gaat camera's inzetten in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. De politie zal investeren in verplaatsbare bewakingscamera's om deze overlast in de vijf gemeenten van de politiezone aan te pakken.

Beide vormen van overlast zijn immers een bron van ergernis en vervuiling. Bovendien kost het opruimen van het achtergelaten afval de gemeenten handenvol geld.

Dirk Van Peer, commissaris perswoordvoerder : 'De ervaringen in andere gemeenten en politiezones leren dat camera's een nuttig hulpmiddel zijn om bv. het sluikstorten in de omgeving van glasbollen of containerparken tegen te gaan.

De mobiele camera's die ingezet worden o.a. in Herentals ingezet aan de vuilnisbakken aan het station en het stadspark. Ook in de buurt van de glasbollen. In Herenthout  aan de Sint-Gummaruskerk en aan het sportcomplex, in Olen aan de Sluizenweg, in Vorselaar aan de Proosthoevebaan en in een bosje in de Nieuwstraat. In Grobbendonk zullen de buurt van de brug in de Industrieweg en de Pidpa-bossen gecontroleerd worden op sluikstorten.

De camerabeelden van overtreders en hun voertuigen zullen de politie helpen de schuldigen te identificeren. Het is immers niet eenvoudig om hen op heterdaad te betrappen.

De politie investeert €20.000 om deze technische middelen aan te kopen.

Hiermee willen we personen die zwerfvuil achterlaten en sluikstorters afschrikken en bestraffen. De overtreders riskeren een geldboete. Voor het achterlaten van kleine hoeveelheden huishoudelijk afval voorzien de gemeenten GAS-boetes die kunnen oplopen tot €375. Het achterlaten van grote hoeveelheden afval en gevaarlijk afval wordt nog strenger bestraft.

Handhavingsweek
'Politiezone Neteland neemt ook deel aan de Vlaamse handhavingsweek zwerfvuil en sluikstorten van 18 tot 24 september 2017. De wijkagenten, de milieupolitie..., kortom alle politiemensen zullen extra toezicht houden op de hot spots in de vijf gemeenten.

Op deze gevoelige plekken zullen de politiemensen overtreders aanspreken en indien nodig beboeten', besluit Dirk Van Peer.