U bent hier

Politie Neteland ongerust over gassnuivende jongeren

Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland | Olen | Vorselaar
12.03.2019 - 15.19u
Door: Herman Gezelle

Lokale politie Neteland kreeg de afgelopen weken verontrustende meldingen over jongeren die gas snuiven. Op verschillende plaatsen waar jongeren vaak vertoeven, werden lege gasbusjes aangetroffen, in de buurt o.a. van het Stadspark en het station in Herentals.

'De politie wenst de jongeren en ouders te waarschuwen voor dit gevaarlijk fenomeen omdat het zware gezondheidsrisico's met zich meebrengt', zegt Dirk Van Peer, commissaris woordvoerder.

Groot gezondheidsrisico

'Gas snuiven brengt een roes met zich mee en is daarom populair. De flacons butaangas zijn goedkoop in aankoop en vrij te verkrijgen. De gebruikers staan niet stil bij het groot gezondheidsrisico.

Door het snuiven wordt men duizelig, reageer je trager en kan je evenwichtsproblemen krijgen. De roes kan omslaan in agressie en roekeloosheid. Ademhalingsproblemen en zuurstofgebrek kunnen tot bewusteloosheid en zelfs coma leiden.

Het gassnuiven is vooral populair bij jongeren omdat de aankoop van de gasbusjes zeer makkelijk en goedkoop is. Het gaat vooral over butaanbusjes die gebruikt worden voor het vullen van aanstekers en die vrij verkrijgbaar zijn in de winkels.

De politie maakte al afspraken met verkooppunten, zoals Action, om zeer omzichtig te zijn met de verkoop aan jongeren.  Een busje kost er maar €1.

Ze plant verder acties om gebruikers te identificeren en hen en hun ouders te waarschuwen voor de gezondheidsrisico's.  Meer info betreffende het fenomeen vind je op www.druglijn.be (pol)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto