In een gerechtelijk onderzoek zijn vandaag 9 mensen gearresteerd tijdens 12 huiszoekingen. Het onderzoek gaat over de productie en de verkoop van drugs in de regio politiezone Neteland.

'Het grootschalige onderzoek startte in de loop van vorig jaar', zegt de woordvoerder van het parket Antwerpen. 

'Aan de hand van telefonieonderzoek en doorgedreven speurwerk kon de recherche van politie Neteland een Albanees netwerk in kaart brengen dat zich bezighoudt met de verkoop van cocaïne en de teelt en verkoop van cannabis.

De onderzoeksrechter gaf vandaag opdracht tot het uitvoeren van 12 huiszoekingen.

Totaal 9 mensen gearresteerd : 2 Belgen (1 van Albanese afkomst), en 7 personen met de Albanese nationaliteit.

De huiszoekingen vanmorgen om 05.00u in Herentals, Herenthout, Westerlo, Borgerhout, Antwerpen en Scherpenheuvel-Zichem werden uitgevoerd door in totaal 53 mensen van PZ Neteland, PZ Zuiderkempen, PZ Demerdal, twee arrestatieteams van lokale politie Antwerpen en van PZ Regio Turnhout en 5 drughonden.

Inval in Café Unico, Grote Markt Herentals : zaakvoerder spilfiguur (29)

'De politie viel onder meer binnen in café Unico in het centrum van Herentals waar twee Albanezen werden aantroffen. De 29-jarige eigenaar van de zaak wordt aangeduid als spilfiguur van de organisatie.

Het café diende vermoedelijk als ontmoetingsplaats voor de organisatie.

In Herentals werd op 2 adressen een grote som geld buitgemaakt. In totaal €116.000. Ook een woning in de Markgravenstraat Herentals is volledig uitgekamd.

De speurders troffen in Zichem een plantage aan met 700 cannabisplanten. In twee garageboxen troffen de speurders materialen aan die kunnen gebruikt worden voor de bouw van cannabisplantages.

Naast een hoeveelheid gsm's kon de politie 215 gram cocaïne, 75 gram marihuana, weegschalen en verpakkingsmateriaal om drugs te wegen en te verpakken in beslag nemen.

De verdachten zullen in de loop van de dag verhoord worden. De onderzoeksrechter zal in de volgende fase beslissen over hun aanhouding.

De tussenkomst is een sleutelmoment in het gerechtelijk onderzoek dat onder leiding van de onderzoeksrechter intensief zal worden verdergezet', besluit de woordvoerder van het parket Antwerpen. (pol/gv)

UPDATE 27/5 - 09u :

Drugsonderzoek : 7 verdachten blijven aangehouden

7 van de 9 personen die dinsdag werden opgepakt in een groot drugsonderzoek naar een Albanese bende blijven aangehouden. Dat heeft de onderzoeksrechter beslist.

Spilfiguur van die Albanese drugsbende was de 29-jarige uitbater van café Unico op de Grote Markt 6 Herentals.

6 anderen blijven in de cel. Nog 2 anderen werden door de onderzoeksrechter onder voorwaarden vrijgelaten. Intussen raakte bekend dat 5 van de 12 huiszoekingen gebeurden in Herentals. (pol-om)

Foto Parket Antwerpen / Nnieuws Mark Jaspers.