De 5 gemeenten binnen politiezone Neteland hebben de aanschaf van 5 mobiele bewakingscamera's goedgekeurd. De toestellen worden ingezet tegen sluikstorten en vandalisme.

Grobbendonk, Herentals, Herenhout, Olen en Vorselaar kunnen ­rekenen op lokale zwerfvuilvrijwilligers en de eigen technische medewerkers om rondslingerend afval uit de straatbermen te halen.

Privacy 

“De technische dienst van iedere ­gemeente stelt de camera’s op in de omgeving van risicoplaatsen tijdens evenementen en bij grote volkstoelopen”, zegt korpschef Luc Smeyers. “Dat gebeurt met naleving van de wettelijke regels om de privacy te beschermen. Zo kan de politie gericht toezicht houden en indien nodig onderzoeken wie sluikstort of overlast veroorzaakt.”

Deze werkwijze heeft in andere politiezones in Vlaanderen en de Kempen al zijn nut bewezen. “Als politiezone rekenen we er ook op om met het gebruik van camera’s een stap vooruit te zetten in een kordate en effectieve aanpak van zwerfvuil, sluikstort en andere vormen van overlast in Neteland.” (pol)