Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politie regio Turnhout actie in nachtwinkels : "862 illegale e-sigaretten, zwartwerk, verboden producten"

Politie regio Turnhout
De Politie Regio Turnhout heeft dinsdag een grote controleactie gehouden bij verschillende dag- en nachtwinkels in Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar.
 
Ze deed dat samen met inspecteurs van de Douane & Accijnzen, de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en de sociale inspectie. De actie kwam er na meldingen van overlast en informatie over de verkoop van verdovende middelen en (illegale) E-sigaretten, ook aan minderjarigen.
 
Tijdens de actie, die kort na de middag startte en duurde tot 22 uur gisteravond, werden 4 dag- en 2 nachtwinkels gecontroleerd.
 
Daarbij namen inspecteurs van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid maar liefst 862 illegale E-sigaretten in beslag.
 
Die zogenaamde vapetoestellen zijn in ons land verboden omdat de inhoud van de vloeistoftank groter is dan 2 ml. Daarnaast werden ook 10 flesjes vapevloeistof in beslag genomen die cannabidiol bevatten. Dat is een vloeistof die voorkomt in cannabis.
 
Verder werd ook een doos E-liquids in beslag genomen waarvan de houdbaarheidsdatum was verstreken en namen de controleurs ook 17 doosjes Tobilaq in beslag. Tobilaq wordt gebruikt om de smaak van sigaretten te veranderen. In één van de gecontroleerde winkels werden ook 25 cosmetica-producten in beslag genomen omdat ze een verboden, kankerverwekkende bleekstof bevatten.
 
De Douane & Accijnzen trof in verschillende winkels alles samen 108 pakjes shisha aan zonder een fiscale zegel. Die fiscale zegel ontbrak ook bij 28 pakjes sigaretten en 26 pakjes Blunt Wrap. Verder werd ook een grote hoeveelheid zakjes likeur in beslag genomen, samen goed voor naar schatting 40 liter likeur. Het gaat om likeur met een alcoholpercentage van 40 procent.
 
De likeurzakjes zijn meegenomen om na te gaan of er wel daadwerkelijk accijnzen voor zijn betaald. Hetzelfde gebeurde met 12 flessen sterke drank. Tot slot namen controleurs van de Douane & Accijnzen ook de boekhouding van een winkel mee voor verder onderzoek.
 
Bij de actie was er ook aandacht voor illegale tewerkstelling. De sociale inspectie stelde 2 processen-verbaal op voor zwartwerk.
 
Ook de politie deed bij de controleactie verschillende vaststellingen. Zo werd in één van de gecontroleerde handelszaken een man aangetroffen die illegaal in ons land verbleef. Hij kreeg van de Dienst Vreemdelingenzaken het bevel om het grondgebied te verlaten.
 
De politie betrapte ook een minderjarige die in één van de gecontroleerde winkels een E-sigaret kon kopen en nam verschillende paspoorten in beslag waarvoor bijkomend onderzoek nodig is. Verder werden in één van de winkels 4 diepvrieskoffers verzegeld omwille van ontbrekende etikettering op de verpakkingen en sporen van ijskristallen op de voedingswaren die zouden kunnen wijzen op het onderbreken van de vriescyclus.
 
Tot slot nam de politie ook nog €8.855 cash geld in beslag. De politie gaat onderzoeken in hoeverre dat geld al dan niet in verband kan worden gebracht met witwaspraktijken."
 
De Politie Regio Turnhout zal nu samen met de burgemeesters van de gemeenten waar de controles plaatsvonden, bekijken welke maatregelen er vanuit de lokale besturen kunnen worden genomen naar de winkels waar er inbreuken werden vastgesteld. Het is alleszins de bedoeling om in de toekomst nog gelijkaardige controleacties te plannen.
Politie regio Turnhout

Deel dit artikel