Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politie Regio Turnhout arresteert 4 kopstukken van oplichtersbende helpdesk- en bankkaartfraude

Foto JP klavier desktop
Politie Regio Turnhout heeft vorige week 4 kopstukken opgepakt van een georganiseerde oplichtersbende. De speurders kwamen de bende op het spoor tijdens een onderzoek naar een hele reeks feiten van helpdesk- en bankkaartfraude.
 
De bende maakte slachtoffers in heel Vlaanderen door o.m. valse bankmedewerkers te laten bellen naar nietsvermoedende slachtoffers en hen te doen geloven dat er verdachte transacties waren gebeurd met hun bankrekening.
 
In de meeste gevallen kregen de slachtoffers kort nadien ook nog een valse bankmedewerker over de vloer die er met de bankkaart van de slachtoffers vandoor ging, om er niet veel later geldopvragingen of dure aankopen mee te doen. In een aantal andere gevallen lieten de oplichters de slachtoffers het programma Anydesk installeren op hun computer.
 
Anydesk is een programma waarmee je de inhoud van je beeldscherm kan delen met iemand anders en waardoor de verdachten in dit geval precies kunnen zien welke handelingen slachtoffers thuis achter hun computer doen. Meer zelfs, want van zodra het programma is geïnstalleerd, kunnen criminelen vanop afstand de computer van het slachtoffer besturen. De bende die vorige dinsdag is opgerold, maakte op die manieren honderdduizenden euro's buit.
 
Na een zoveelste feit op enkele weken tijd in de regio Turnhout startte de lokale recherche van Politie Regio Turnhout een doorgedreven onderzoek. Het parket van Antwerpen vorderde een onderzoeksrechter die de leiding over het onderzoek in handen nam. Door een intensieve samenwerking tussen de Politie Regio Turnhout, de federale politie én het parket kwam het onderzoek in een stroomversnelling.
 
De onderzoeksrechter gaf dinsdag de opdracht tot verschillende huiszoekingen en arrestaties. Daarbij konden in twee appartementen in Antwerpen 3 meerderjarige en 1 minderjarige verdachte worden opgepakt. 2 meerderjarige verdachten werden door de onderzoeksrechter aangehouden en de raadkamer in Turnhout heeft afgelopen vrijdag de aanhouding van het tweetal met een maand verlengd. De minderjarige verdachte werd door de jeugdrechter toevertrouwd aan een gesloten jeugdinstelling.
 
In één van de appartementen waar Politie Regio Turnhout dinsdagmiddag binnenviel, troffen de onderzoekers een geïmproviseerd callcenter aan van waaruit slachtoffers werden gebeld. Bij huiszoekingen nam de politie 7 computers, 15 GSM-toestellen en een geladen vuurwapen in beslag.
 
De speurders troffen er ook een hoeveelheid cash geld en luxegoederen aan. Ook die werden in beslag genomen.
 
Waarschuwingen : 'De politie wil nog eens oproepen om nooit in te gaan op telefonische vragen van een zogezegde bankmedewerker. En ook als er plots een bankmedewerker voor de deur staat, laat je die beter niet zomaar binnen. Wees altijd alert, vraag de man of vrouw die voor de deur staat een legitimatiebewijs te tonen en check desnoods even bij de bankinstelling of het bedrijf waarvoor die man of vrouw beweert te werken, of het wel degelijk om een echte medewerker gaat.
 
Deel ook nooit vertrouwelijke gegevens (wachtwoorden, PIN-codes, ...) met anderen en geef je bankkaart nooit mee aan iemand die je niet kent. Weet trouwens dat bankmedewerkers nooit aan huis komen, tenzij je daar zelf uitdrukkelijk om zou gevraagd hebben.
 
Ook als onbekenden je zouden vragen om een programma zoals Anydesk of Teamviewer te installeren waardoor je computer vanop afstand kan worden bestuurd, dan ga je daar maar beter niet op in.
 
Ben je toch het slachtoffer geworden van oplichting door bankkaart- of helpdeskfraude? Neem dan meteen contact op met je bank, cardstop  en doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.'
Foto JP klavier desktop

Deel dit artikel