Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Politie Regio Turnhout : 'Bij controleactie 1 winkel gesloten, 600 illegale vapetoestellen en verboden wapens in beslag genomen, zwartwerk'

Politie
Bij een grote controleactie die politie Regio Turnhout uitvoerde in 5 handelszaken in Turnhout en Lille zijn verschillende inbreuken vastgesteld. De actie liep samen met de Federale Overheidsdiensten Werkgelegenheid en Arbeid, Douane en accijnzen, Economie en Volksgezondheid.
 
'Eén handelszaak werd zelfs per direct gesloten omwille van ernstige inbreuken op het vlak van de volksgezondheid en de voedselveiligheid. De controle was vooral gericht op handels- of horecazaken waarvan de politie aanwijzingen of ernstige vermoedens had dat er onregelmatigheden gebeurden of dat de openingstijden werden omzeild. En dat zorgt hier en daar wel eens voor overlast.
 
De inspectiediensten namen naast zo'n 600 illegale vapetoestellen ook meer dan 3 kg shisha en ruim 5 kg kauwtabak in beslag.
 
De verkoop van kauwtabak is in ons land verboden. In één van de gecontroleerde winkels troffen de inspectiediensten ook een hoeveelheid rookwaren aan zonder fiscale zegel en werden frisdranken, thee en koffie verkocht die in Nederland waren aangekocht, maar waarvoor in ons land geen accijnzen waren betaald. Er werden ook meer dan 100 illegale cosmeticaproducten in beslag genomen.
 
De Economische Inspectie stelde vooral inbreuken vast op de prijsaanduiding en etikettering, maar ook met de regels rond de verplichte sluitingsdagen namen niet alle winkels die werden gecontroleerd het even nauw.
Tijdens de controle werden ook twee processen-verbaal opgesteld voor zwartwerk en bleek dat één van de gecontroleerde handelaars niet geregistreerd was als zelfstandige.
 
Politie Regio Turnhout stelde 2 processen-verbaal op voor verboden wapens die tijdens de actie werden gevonden en trof bij 2 gecontroleerde personen ook een kleine hoeveelheid hasj aan. 3 mensen werden opgepakt in het kader van de vreemdelingenwetgeving en tegen één van hen werd ook een proces-verbaal opgesteld voor feiten van witwassen.
 
De politie registreerde ook verschillende inbreuken op het gemeentelijk politiereglement, o.m. rond brandveiligheid en camerabewaking.
 
Het is intussen de tweede grote controleactie die de politie Regio Turnhout samen met andere inspectiediensten op poten zette en waarbij handelszaken, verspreid over de hele politiezone, werden gecontroleerd. De vorige actie vond in september plaats. De politie wil in de toekomst nog meer van dergelijke acties plannen.'
 
Politie

Deel dit artikel