Politie regio Turnhout en de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen (afdeling Turnhout) hebben recent 2 mannen opgepakt die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij grootschalige computercriminaliteit.

'De Onderzoeksrechter in Mechelen heeft het tweetal inmiddels ook aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en oplichting via het internet.

De verdachten maakten de voorbije weken en maanden niet alleen in ons land, maar wellicht ook in Nederland, mogelijk honderden slachtoffers.

De eerste slachtoffers meldden zich in augustus en september van dit jaar bij de Politie regio Turnhout. Het ging meestal om oudere, goedgelovige mensen die via de telefoon gecontacteerd waren door iemand die beweerde een medewerker te zijn van hun bank.

De valse bankmedewerker waarschuwde de mensen die hij belde voor verdachte transacties op hun bankrekening en vroeg hen o.m. naar hun geheime bankcode. Bij een aantal slachtoffers slaagde de man erin om die vertrouwelijke gegevens te ontfutselen.

Lukte dat niet, dan kwam de valse bankmedewerker bij de slachtoffers aan huis en vroeg hij hen om hun oude bankkaart mee te geven, met het voorwendsel op die manier verdere fraude te kunnen voorkomen.

In het bijzijn van de slachtoffers knipte de man de bankkaarten doormidden, maar zonder dat daarbij de chip in de kaart werd beschadigd. Nadien werd de bankkaart weer aan mekaar gekleefd en door de criminelen terug in gebruik genomen.

Op die manier konden er grote geldsommen worden overgeschreven naar de bankrekening van de criminelen, maar in heel wat gevallen werden er ook bestellingen geplaatst bij elektro- of multimediawinkels. Die bestellingen werden dan betaald door middel van een overschrijving vanop de rekening van de slachtoffers.

De bestelde goederen werden telkens geleverd in een Bpost-afhaalpunt in de Turnhoutse regio en werden daar dan door een lid van de criminele organisatie opgehaald.

Dat gebeurde zo vaak, dat er bij de speurders van de Politie Regio Turnhout al snel een voertuig in beeld kwam waarmee de verdachten zich verplaatsten.

Het onderzoek dat daarop volgde leidde de onderzoekers naar een adres in de provincie Limburg, waar de pakketjes die bij de Bpost-afhaalpunten werden opgehaald, naartoe werden gebracht.

Vandaaruit zouden ze dan later naar een locatie in Nederland worden overgebracht. De politie heeft die opslagplaats in Nederland inmiddels kunnen lokaliseren en heeft er, in samenwerking met de Nederlandse politie, voor mogelijks honderdduizenden euro's aan elektro- en multimediamateriaal aangetroffen.

Die goederen zijn intussen allemaal in beslag genomen.
Door een nauwe samenwerking van de lokale recherche van de Politie Regio Turnhout en de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen (afdeling Turnhout) kon de bende onlangs worden opgerold en kon het arrestatieteam van de Politie Regio Turnhout twee verdachten oppakken.

De lokale recherche van de Politie Regio Turnhout zet het onderzoek naar deze bende computercriminelen intussen onverminderd verder in nauwe samenwerking met de federale politie.

De speurders in Turnhout zullen ook contacten leggen met andere lokale politiekorpsen om zoveel mogelijk slachtoffers van deze criminele organisatie, ook elders in het land dus, te identificeren.' (pol)