De Computer Crime Unit van de federale politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van computersabotage. Het gaat om een virus dat internetgebruikers in naam van de politie vraagt geld te storten omdat ze een misdrijf gepleegd zouden hebben op het internet.

 

Sinds februari 2012 zijn al heel wat internetgebruikers het slachtoffer geworden van wat "police ransomware" genoemd wordt. Een virus blokkeert de computer en toont een scherm van de politie met de boodschap dat de gebruiker een misdrijf heeft gepleegd op het internet.

Om de computer te deblokkeren, moet het slachtoffer betalen.

Nu is een nieuwe variant van het virus opgedoken. Daarin worden ook de bestanden vergrendeld. Uit analyses van de politie blijkt dat het besturingssysteem blijft werken, maar dat andere toepassingen getroffen worden en enkele belangrijke tools worden gedesactiveerd.

Momenteel heeft de politie nog niet voldoende informatie om uit te leggen hoe de werkomgeving volledig hersteld kan worden.

In België zijn er nog geen meldingen van deze nieuwe variant, maar dat is volgens de politie enkel een kwestie van tijd. De beste maatregel is preventie, luidt het.

De politie raadt aan om geregeld een back-up te maken en een goed antivirusprogramma te installeren.

Melden doe je hier e-COPS.