De politie wijst op een nieuwe inbraaktechniek bij rondtrekkende daders van misdrijven. Ze zouden erin slagen om met een simpel gasbrandertje een pvc-raam te laten smelten om zo tot bij de klink aan de binnenkant te geraken, en dat in minder dan een minuut.

Volgens directeur criminaliteit tegen goederen bij de federale politie Eddy De Raedt zijn er al tientallen gevallen geweest in Wallonië. Telkens ontdekken slachtoffers van een woninginbraak bij thuiskomst dat een van de pvc-ramen gesmolten is, terwijl geen enkele andere deur of geen enkel ander raam is geforceerd.

“Uit ervaring weten we dat zulke fenomenen zich snel uitbreiden naar de rest van het land”, klinkt het bij de federale politie. Het is eigenlijk een variant op het gaatjesboren, waarbij een klein gaatje wordt gemaakt in het raam waarlangs het slot kan worden opengeduwd. “Die oude techniek is echter moeilijk toe te passen bij veiligheidssloten die tegenwoordig in alle nieuwe gebouwen worden geplaatst. 

Daarom zijn inbrekers overgeschakeld naar een nieuwe techniek. Door de pvc op te warmen met een brandertje, een toestel dat vooral wordt gebruik voor verf af te branden, wordt de pvc soepel en kan men hem opzijduwen.”