Volgens de Computer Crime Unit van de federale politie zijn er opnieuw oplichters actief, die vanuit India mensen per telefoon proberen te bestelen.

De oplichters doen zich voor als medewerkers van Microsoft en bellen hun slachtoffers op om hen te vertellen dat er een probleem is met hun computer, dat ze in - ruil voor een vergoeding - vanop afstand kunnen oplossen. "Slachtoffers zijn al snel 300 tot 500 euro kwijt", waarschuwt de politie.

"Sinds 2012 kennen we de zogenoemde "Microsoft scam" eigenlijk al", vertelt Walter Coenraets van de Computer Crime Unit van de federale politie. "Het fenomeen duikt om de zoveel tijd weer op en is eigenlijk moeilijk te bestrijden omdat de oplichters meestal opereren vanuit het buitenland, zoals nu vanuit India.

Daarom waarschuwen we eigenlijk ook voortdurend voor dit soort oplichters."

Maar hoe werkt die zogenoemde "Microsoft scam" dan eigenlijk?

"Mensen krijgen meestal een telefoontje van iemand die Engels of soms een klein beetje Nederlands spreekt en hen vertelt dat hij of zij voor Microsoft werkt", zegt Coenraets. "Slachtoffers krijgen dan te horen dat er een probleem is met hun computer en dat ze dat vanop afstand kunnen laten oplossen als ze een vergoeding betalen.

Als ze daarmee akkoord gaan, moeten ze een via internet een tool installeren waarmee de oplichters toegang krijgen tot de computer." (VRTNWS)