Het aantal diefstallen in woningen in de politiezone Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar) blijft stabiel. Uit het zopas verschenen jaarverslag 2014 van de Lokale Politie Neteland blijkt dat net zoals in 2013 er 260 diefstallen in woningen gepleegd werden. Men maakt hierbij geen onderscheid tussen een inbraak in een woning of een diefstal uit een tuinhuis of een garage. Ook de pogingen zitten vervat in dit cijfer.

Korpschef Luc Smeyers (foto) : 'De inbraken gebeurden verspreid over de politiezone. Toch blijkt Grobbendonk de gevoeligste gemeente. In de eerste vier maanden van 2014 leek het nog dat de dieven aan een opmars bezig waren. Maar vanaf de maand mei werd het gelukkig kalmer. Topdag voor de diefstallen in woningen was vrijdag met 22% van alle feiten.

Voor de politie blijven deze diefstallen topprioriteit. Met preventieve en repressieve acties zetten zij sterk in tegen de woningdieven. Het ganse jaar houdt de politie toezicht op woningen wanneer de bewoners dit aanvragen.

Zo ontvingen zij dit jaar 829 aanvragen en voerde 3.615 controles uit. Dit zijn gemiddeld 4 controles per aanvraag. Bij elke aanvraag voor afwezigheidstoezicht bieden zij eveneens gratis diefstalpreventieadvies aan. Dit advies is neutraal en vrijblijvend.

Het nog steeds groeiende succes van de buurtinformatienetwerken zorgt voor een nauwe samenwerking tussen buurtbewoners en de politie op het vlak van veiligheid. De Lokale Politie Neteland sloot het jaar af met 3.057 leden verdeeld over 39 BIN's. Elk BIN lid is een gezin of bedrijf. Via de netwerken kan de politie circa 15% van de inwoners in een handomdraai bereiken.

ANPR-cameranetwerk

Om de diefstallen nog beter op te volgen en sneller te reageren, startte de politie vanaf 2015 met een ANPR-cameranetwerk (Automatische Nummerplaatherkenning). In totaal gaat het over 27 camera's op verschillende locaties. Deze staan voornamelijk in de omgeving van de snelweg E313 omdat rondtrekkende daders vaak via de snelweg toekomen of vluchten.

Naast deze preventieve acties voerde de politie ook regelmatig gerichte controles uit om diefstallen in woningen tegen te gaan. In totaal organiseerden zij in 2014 liefst 21 gerichte acties op gevoelige plaatsen en invalswegen. Tijdens deze acties controleerden ze voornamelijk op verdachte personen en voertuigen.  Foto's NNieuws.