U bent hier

Politieke landschap in Vlaanderen lijkt grotendeels bevroren

Vlaanderen
18.10.2017 - 02.46u
Door: Herman Gezelle

Mochten er vandaag federale verkiezingen in Vlaanderen zijn, dan blijft de N-VA afgetekend de grootste politieke formatie. Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, de RTBF en La Libre.

Hoewel ze al sinds 2014 in de oppositie zitten, blijven de Vlaamse socialisten verder achteruitboeren. De extreemlinkse PVDA komt voor de eerste keer boven de kiesdrempel van 5 procent. Echt grote wijzigingen zijn er echter niet.

Echt grote wendingen in het Vlaamse politieke landschap brengt de politieke barometer van oktober 2017 niet aan het licht. De krachtverhoudingen blijven grosso modo gelijk, met een N-VA die afgetekend de grootste blijft. De partij van Bart De Wever zou 28 procent halen, iets meer dan de 26,3 procent die ze bij de vorige peiling in april scoorde, maar nog altijd 4,4 procentpunt lager dan de score bij de verkiezingen van mei 2014.

CD&V was en blijft de op een na grootste en haalt nu 19,4 procent, iets meer dan de 18,6 procent van 2014. De afgelopen jaren blijft CD&V tussen de 18 en de 20 procent bengelen; de partij ligt comfortabel in het midden van het bed.

In vergelijking met de vorige peiling springt Open VLD weer over Groen. De Vlaamse liberalen halen nu 15,5 procent, dezelfde score als bij de federale verkiezingen van 2014. Groen blijft met 13,9 procent iets onder de score bij de vorige peiling, maar staat nog altijd 5,3 procentpunt hoger dan bij de laatste verkiezingen. De Vlaamse groenen zitten duidelijk in de lift.

De Vlaamse socialisten blijken in een negatieve spiraal te zitten. De SP.A zou nog een schamele 11 procent halen, 3 procentpunt minder dan in 2014. Het laatste jaar heeft de partij van John Crombez zelfs 4,8 procent verloren in de peilingen en is ze door Groen voorbijgestoken. Links van de SP.A schrijdt de PVDA lichtjes vooruit: voor de eerste keer komt de partij met 5,1 procent net boven de kiesdrempel uit.

Vlaams Belang blijft met 6,5 procent zowat ter plaatse te trappelen. De extreemrechtse partij scoort iets hoger dan in 2014, maar iets lager dan bij de vorige peiling in april. (VRTNWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto