'Onder de nieuwbakken CD&V - N-VA - coalitie ligt een politieke splinterbom', klinkt het in de 2 kampen binnen de lokale CD&V, en andere partijen. 

Huidig gedeputeerde Peter Bellens stapt uit de partij en gaat als onafhankelijke in de provincieraad zetelen omdat Kathleen Helsen uit Herselt de voorkeur kreeg van de partij in het provinciebestuur. Zo wordt de CD&V-fractie kleiner.

Bellens behaalde voor CD&V 20.971 voorkeurstemmen, maar het provinciaal partijbestuur koos voor Kathleen Helsen uit Herselt, die 'slechts' 12.279 voorkeurstemmen behaalde.  21.000 CD&V-kiezers zijn het ootje genomen.

Dat heeft ook zware gevolgen voor de lokale politiek in Herentals.

'Ik sluit dat niet uit dat ik de coalitie niet ga steunen', zegt Peter Bellens. 'Ik heb geen recht op een schepenmandaat in Herentals. Ik heb de voordrachtakte mee ondertekend.

Maar de nieuwe coalitie heeft maar één zetel op overschot, 15 op 29. Ik ben die 15e.

Men mag mij vandaag nog niet vragen wat ik ga doen. Ik ben emotioneel niet stabiel genoeg om nu een rationele beslissing te nemen. Maar dit is een ernstig probleem, en de partij wist dat vooraf', besluit Bellens.

Als onafhankelijke?

Gaat Peter Bellens als onafhankelijke zetelen, zakt de coalitie CD&V - N-VA in mekaar. Slechts 14 op 29 zetels. Geen meerderheid.

Wie gaat dan met wie? Komt Groen of Sp.a opnieuw in zicht, of de ene zetel van stadslijst? Maar bij de coalitieonderhandelingen tijdens de verkiezingsnacht van 14/10 zijn er echter teveel diepe wonden geslagen.

Of hoe dat de 'hebzucht' van N-VA en CD&V op provinciaal vlak, op lokaal vlak voor hen desastreus kan worden.

Wordt vervolgd.

Opinie : Frans Van Veldhoven / Nnieuws.