Provincie geeft donderdag 31 maart opleiding aan politiemensen in het kader van de handhaving van de milieuwetgeving

Een slang, een gevaarlijke spin of een schorpioen vangen? Politiemensen komen soms in contact met gevaarlijke diersoorten die zijn losgelaten of illegaal gekweekt.  Vanuit de milieuwetgeving staan zij mee in voor de handhaving en worden zij geacht de beestjes ook te vangen en naar veiliger oorden te brengen.  Het PIH van de provincie Antwerpen organiseert daarom deze week een cursus 'Wilde Dieren Vangen' voor politiemensen van de arrondissementen Mechelen en Turnhout.  Tony Van Herentals van de federale politie geeft hen naast handige tips ook een aantal praktische oefeningen met échte beestjes.
 
Het Provinciaal Instituut voor de Hygiëne (PIH) focust zich op het provinciale milieu-, natuur- en gezondheidsbeleid.  Rik Röttger, gedeputeerde verantwoordelijk voor milieu: "Omdat bij het parket en de politiediensten een grote behoefte naar milieuondersteuning aanwezig is, werkte de milieucel van het PIH een werking naar deze diensten uit. Op het vlak van milieu zijn er immers tal van wetgevingen waar de politie een controlerende functie heeft, denk maar aan wetgeving rond discotheken, voedingwinkels, transport, slachthuizen, enzoverder. Met deze ondersteuning zorgen we voor een betere opvolging van de milieuwetgeving in onze provincie." Naast het beantwoorden van vragen over milieu en natuur, organiseert het PIH ook informatie- en uitwisselingsvergaderingen en stelt ze via de provinciale website informatie ter beschikking.  www.provant.be/pih
 
Opleiding vangen van wilde dieren
 
Op donderdag 31 maart organiseert het PIH voor politiediensten van de arrondissementen Mechelen en Turnhout de cursus 'Wilde Dieren vangen'. In het kader van de milieuwetgeving staan politiemensen in voor de controle of de eigenaars de juiste vergunning hebben. Daarnaast kan de politie bij hun dagelijks werk ook wel eens oog in oog komen te staan met dergelijke 'huisdieren'.  
 
Tony Van Herentals van de federale politie verzorgt een toelichting van de wetgeving en een aantal praktische oefeningen.  Hoe weet men of een diersoort al dan niet gevaarlijk is?  Hoe moet men daarmee omgaan om mens en dier in veiligheid te brengen?  En waar brengt men de dieren naartoe zodra ze zijn gevangen?  De cursus laat de agenten ook kennismaken met een aantal levende dieren die zij ter plaatse dan mogen 'vangen'.