Politieagenten van de politiezone Geel – Laakdal – Meerhout voeren de volgende twee weken intensieve controles uit op het correct gebruik van de fietsverlichting. Deze controles gaan ´s morgens en ´s avonds door. De agenten concentreren zich op het woon-werkverkeer, het uitgaansleven en de schoolgaande jongeren. Tijdens de eerste week zetten de politieagenten vooral het belang van een goede fietsverlichting in de verf. Wie tijdens de tweede week niet in orde is, riskeert een boete. Werkt je fietsverlichting én draag je een fluovestje, dan krijg je een leuk gadget.

Met de winter in aantocht en het inkorten van de dagen, verloopt zowel de ochtend- als de avondspits steeds meer in het donker. In deze situatie is het voor fietsers van levensbelang om, dankzij een goed werkende fietsverlichting, duidelijk op te vallen in het drukke verkeer. In belang van de veiligheid van de fietsers voert de politie tussen 25 november en 6 december extra controles uit.

Goede voorbeeld verdient een gadget

Ben je volledig in orde met je fietsverlichting en draag je een fluovest, dan krijg je een leuk gadget van de politie.

Geen fietsverlichting kost je 55 euro

Wanneer je fietsverlichting niet werkt, kan dit een aardige duit kosten. Vanaf de leeftijd van 16 jaar is een boete van 55 euro mogelijk. Wanneer je tussen de 12 en 18 jaar bent, word je doorgaans door het parket verplicht om deel te nemen aan een verkeersklas. Deze wordt gegeven door de politie. Ouders van de jongste overtreders – jonger dan 12 jaar – ontvangen een brief om hen attent te maken op het belang van een goede fietsverlichting.

Mobiele fietsverlichting toegelaten

Het is verplicht om voldoende verlichting te voorzien tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag. Ook bij weersomstandigheden die het zicht belemmeren tot minder dan 200 meter, moet elke fietser voldoende verlichting hebben.

Een vaste fietsverlichting is niet meer verplicht. Ook knipperlichten en lichten die niet vast op de fiets gemonteerd zitten, zijn toegelaten. Zo mag je bijvoorbeeld lichten aanbrengen op je kledij, je rugzak, … De enige voorwaarde is dat er vooraan een wit en achteraan een rood licht zichtbaar is vanop minimum 100 meter.

Reflectoren

Niet alleen een werkende fietsverlichting voor- en achteraan, is wettelijk opgelegd. Ook op het vlak van reflectoren gelden een aantal verplichtingen. Achteraan moet een rode reflector bevestigd zijn. De reflector aan de voorkant van de fiets heeft een witte kleur. Op de pedalen en aan de zijkant - meestal tussen de spaken - zijn de reflectoren oranje. Deze reflectoren in de wielen mag je, naar keuze, vervangen door reflecterende banden.

Extra bescherming

Opvallen in het verkeer is zeer belangrijk. We kunnen het niet voldoende beklemtonen. Bovenop de fietsverlichting raden we ook sterk aan om reflecterende vestjes te dragen. Ook een helm geeft extra bescherming wanneer je als fietser toch betrokken raakt bij