14 coronaboetes het voorbije weekend

Het voorbije weekend heeft Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout volop controles gedaan op het naleven van de coronamaatregelen. 'We gingen in heel de zone langs bij horecazaken, bij activiteiten van verenigingen, bij het jeugdvoetbal, bij rondhangbuurten, op de zaterdagmarkt, ...

Over het algemeen werden de maatregelen goed nageleefd en werden er weinig inbreuken vastgesteld. In totaal kregen twee horeca-uitbaters en vijf horeca-bezoekers een boete.

Ook de jongeren van een groepje dat in het stadspark met zeven personen samen was, kregen elk een boete.'

Horeca

'We controleerden of de horecazaken de opgelegde maatregelen naleefden en ook of de bezoekers de voor hen geldende maatregelen volgden. De meeste van hen waren in orde.

Ook werden er geen lockdownfeestjes vastgesteld. Toch kregen twee horeca-uitbaters en vijf bezoekers van horecazaken een boete omdat ze geen mondmasker droegen.'

Sportwedstrijden

'We gingen een kijkje nemen bij de jeugdvoetbalwedstrijden. Zowel op als naast het veld en ook in de kantines verliep alles volgens de voorschriften. De voetbalwedstrijden voor volwassenen waren allemaal geannuleerd.'

Zaterdagmarkt Geel

'Op de zaterdagmarkt in Geel verliep alles goed. Zowel de marktkramers als de bezoekers hielden zich aan de geldende maatregelen.'

Stadspark Geel

'In het stadspark was een groep jongeren met zeven samen. Dit mag maximum met vier personen. Zij kregen allemaal een boete.'

Nieuwe verstrengingen vanaf vandaag 19 oktober

'Vanaf vandaag gelden er strengere maatregelen in de strijd tegen Covid-19. En dit om te voorkomen dat ziekenhuizen in de problemen komen, scholen moeten sluiten, de economie stilvalt en al teveel mensen zouden vereenzamen door een algehele lockdown.

De huidige maatregelen :

Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. één persoon
Privésamenkomsten worden beperkt tot vier dezelfde personen per twee weken.

Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal vier personen.

Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.

Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.

Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).

Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20 uur.

Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24 en 5 uur, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.

Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan evaluatie op 23 oktober. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.

Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.

De maatregelen gaan in op maandag 19 oktober en gelden voor één maand, waarna een evaluatie volgt. Meer info op: www.info-coronavirus.be

Download Coronalert

Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus.

Laat je een coronatest afnemen? Dan kan je het resultaat direct op je smartphone ontvangen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden en gebruiken.

Nodig daarom vrienden en familie uit om de app te installeren. De app respecteert je privacy en weet niet wie je bent. Alle informatie, vragen en antwoorden kan je vinden op www.coronalert.be