Politieagenten van de politiezone Geel – Laakdal – Meerhout voeren de komende weken strenge controles uit op het correct gebruik van de fietsverlichting. Deze controles gaan zowel door in de donkere ochtend- als avondspits.

De agenten concentreren zich op alle fietsers, dus niet alleen op de schoolgaande jongeren. Door de veranderde wetgeving heeft de politiezone de focus verschoven van preventieve controles overdag naar controles op het terrein wanneer het donker is.
Met de winter in aantocht en het inkorten van de dagen, verlopen zowel de ochtend- als de avondspits steeds meer in het donker. In deze situatie is het voor fietsers van levensbelang om, dankzij een goed werkende fietsverlichting, duidelijk op te vallen in het drukke verkeer. In belang van de veiligheid van de fietsers voert de politie de komende weken strenge controles uit.

Mobiele fietsverlichting toegelaten
Door een wijziging in de wetgeving in 2006, is de aandacht verschoven van preventieve controles overdag naar effectieve controles op het terrein. Zo is het niet meer wettelijk verplicht dat elke fiets permanent is uitgerust met een werkende fietsverlichting. Vroeger kon de politie bij daglicht, bijvoorbeeld op school, controleren of je fietsverlichting al dan niet functioneerde. Nu is het enkel verplicht om voldoende verlichting te voorzien tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag. Ook bij weersomstandigheden die het zicht belemmeren tot minder dan 200 meter, moet elke fietser afdoende verlichting hebben.

Een vaste fietsverlichting is na de wetswijziging niet meer verplicht. Ook knipperlichten en lichten die niet vast op de fiets gemonteerd zitten, zijn wettelijk toegelaten. Zo mag je bijvoorbeeld lichten aanbrengen op je kledij, je rugzak, … De enige voorwaarde is dat er vooraan een wit en achteraan een rood licht zichtbaar is vanop minimum 100 meter. Door het organiseren van strenge controles op het terrein, wil de politiezone Geel – Laakdal – Meerhout de nieuwe wetgeving nauwgezet opvolgen.

Reflectoren
Niet alleen een werkende fietsverlichting voor- en achteraan, is wettelijk opgelegd. Ook op het vlak van reflectoren gelden een aantal verplichtingen.  Achteraan moet een rode reflector bevestigd zijn. De reflector aan de voorkant van de fiets heeft een witte kleur. Op de pedalen en aan de zijkant - meestal tussen de spaken - zijn de reflectoren oranje. Deze reflectoren in de wielen mag je, naar keuze, vervangen door reflecterende banden.

Geen fietsverlichting kost je 50 euro
Wanneer je fietsverlichting niet werkt, kan dit een aardige duit kosten. Vanaf de leeftijd van 16 jaar is een boete van 50 euro mogelijk. Wanneer je echter jonger bent dan 18 jaar wordt je doorgaans door het parket verplicht om deel te nemen aan een verkeersklas. Die wordt gegeven door de politie.

Extra bescherming
Opvallen in het verkeer is zeer belangrijk. We kunnen het niet voldoende beklemtonen. Bovenop de fietsverlichting raden we ook sterk aan om reflecterende vestjes te dragen. Ook een helm geeft extra bescherming wanneer je als fietser toch betrokken raakt bij een ongeval.