U bent hier

Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout huldigt 3000e BIN-lid en reikt 4e Certificaat Inbraak Veilig uit

Geel | Kempen regio
19.12.2017 - 00.11u
Door: Herman Gezelle

Vandaag zette de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout het 3000ste BIN-lid in de bloemetjes. Het gaat om Inez Vanuytsel uit Geel. Momenteel heeft de zone 28 buurtinformatienetwerken die samenwerken met de politie in de strijd tegen inbraken.

Op dezelfde dag konden we ook het vierde Certificaat Inbraak Veilig uitreiken. Dit certificaat mocht Ives De Jonghe uit Laakdal in ontvangst nemen omdat zijn woning een goede basisbeveiliging heeft tegen inbraken zodat zijn woning drie minuten inbraakwerend is.

Hierdoor verhoogt de kans dat inbrekers hun poging staken. De politiezone gaat hiermee verder op de ingeslagen weg om inwoners te betrekken in de strijd tegen inbraken. Veiligheid is immers een gedeelde zorg.

Wat is een buurtinformatienetwerk (BIN)?

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een initiatief dat uitgaat van inwoners die willen samenwerken met de politie en de gemeentelijke overheid in de strijd tegen inbraken. Een BIN heeft tot doel om informatie uit te wisselen tussen inwoners en politie over inbraken en inbraakpreventie.

Deze samenwerking verhoogt het algemeen veiligheidsgevoel en bevordert de sociale controle in de buurt. Via een BIN wordt ook het horen, zien en onmiddellijk melden van verdachte situaties, personen en voertuigen aan de politie sterk gepromoot.

Wat kan je als aangesloten BIN-lid verwachten?

De politie kan naar aanleiding van een melding van een inbraak of van een verdachte situatie een BIN activeren. De meldkamer van de politie verspreidt dan een 'ingesproken bericht' of een 'sms-bericht' met uur, locatie, beschrijving van verdachte(n) en eventuele preventieve tips.

Zo zijn de leden van het BIN op de hoogte van mogelijke feiten in de omgeving, vermindert de kans om zelf slachtoffer te worden en kunnen ze mee uitkijken naar de verdachte(n).

Daarnaast ontvangt het BIN-lid op geregelde tijdstippen minder dringende boodschappen met beveiligingstips, populaire inbraakmethodes, rondtrekkende dadergroepen, ... Deze niet-dringende berichten worden meestal per e-mail verstuurd.

Hoe aansluiten bij een BIN?

Aansluiten kan je door het online formulier in te vullen: https://www.pzglm.be/nl/fiche/aanvragen/12/wat-is-een-buurtinformatienetwerk-bin-s. Heb je geen internet? Geef dan je gegevens door aan je wijkagent https://www.pzglm.be/nl/wijkagent-zoeken of bel op 014 56 47 33.

Wil je zelf een BIN opstarten?

Is er nog geen buurtinformatienetwerk in je buurt? Je kan er zelf een opstarten. Neem dan contact op met de BIN-mandataris van de politiezone, Jos Delarbre, op het nummer 014 56 47 33.

Certificaat Inbraak Veilig

De politiezone hield recent het 'Certificaat Inbraak Veilig' boven de doopvont. Vandaag reikten we het vierde certificaat in de politiezone uit. Het certificaat wordt uitgereikt aan eigenaars van woningen met een goede basisbeveiliging tegen inbraak. Inbrekers zullen meer tijd nodig hebben om in dergelijke gebouwen in te breken. Hierdoor verhoogt de kans aanzienlijk dat zij hun poging zullen stoppen.

Hoe Certificaat Inbraak Veilig bekomen?

1. Eerst vraag je gratis inbraakpreventief advies aan. Dit kan je door het online formulier https://www.pzglm.be/nl/form/6?website=1 in te vullen of telefonisch op het nummer 014 56 47 33.

2. Een inbraakpreventieadviseur contacteert je dan om een afspraak vast te leggen. Na het bekijken van je woning, krijg je een schriftelijk verslag met zijn advies.

3. Nadat je de nodige aanpassingen hebt laten uitvoeren, kan je een hercontrole aanvragen op 014 56 47 33 of via inbraakpreventie@pzglm.be.

4. Indien alles goed is uitgevoerd, ontvang je een attest en een pictogram dat je zichtbaar aan de voorgevel van je huis kan bevestigen. Zo kan de potentiële inbreker zien dat je woning goed beveiligd is, zeker drie minuten inbraakwerend is en gaat hij misschien afzien van zijn inbraakpoging. (pol)

imageMeer nieuws

'Domme nederlaag bij debutant' : ZVC Renolim Borgloon - Real Noorderwijk 3-2

'Domme nederlaag bij debutant' : ZVC Renolim Borgloon - Real Noorderwijk 3-2
Herentals | Kempen regio | Nationaal 21.09.2019 - 09.24u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 20.09.2019 - 16.19u

Honderdduizenden betogers wereldwijd op straat voor klimaat, in Brussel 15.000 deelnemers

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 20.09.2019 - 15.00u

12.200 extra overnachtingen in Kasterlee

12.200 extra overnachtingen in Kasterlee
Kasterlee 20.09.2019 - 14.32u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto