In 2012 werden 227 woninginbraken in de zone gepleegd, dit zijn er twintig meer dan het jaar voordien. Per 1 000 huishoudens werden er negen gezinnen geconfronteerd met een inbraak.
In Geel stelden we een sterke stijging vast van het aantal inbraken in tweede verblijven. In 22 procent van de gevallen werd ingebroken in een appartement.Slaagpercentage
In 21 procent slaagden de dieven niet in hun opzet en bleef het bij een poging. In bijna vier op de vijf gevallen raakten de inbrekers dus binnen. Bij tweede verblijven lag het ‘slaagpercentage’ van een inbraak opmerkelijk hoger. Deze bevinden zich meestal op een afgelegen plaats, wat dieven de kans geeft om ongestoord hun gang te gaan.
Relatieve inbraakcijfers
67 procent van de woninginbraken vond plaats in Geel. Laakdal en Meerhout waren goed voor respectievelijk 22 procent en elf procent. Relatief bekeken – in verhouding met het aantal woningen – hadden de inwoners van Geel en Laakdal de grootste kans om slachtoffer te worden van een woninginbraak.
Wanneer?
Tijdens de donkere maanden aan het einde van het jaar gingen de inbrekers meer op pad dan tijdens de zomermaanden. De meeste inbraken gebeurden op een zaterdag, maar ook woensdag scoorde hoog. Eén op drie inbraken werd gepleegd tussen 16 en 20 uur en ook tussen 10 en 12 werd er geregeld ingebroken.
Preventieve tips
Een woninginbraak is niet alleen een financieel drama, vaak is dit ook emotioneel erg zwaar. Door volgende tips in acht te nemen, kan je het risico op een woninginbraak verminderen:
Ø Beheer je sleutels goed: hang er geen adresgegevens aan, laat ze niet rondslingeren, …
Ø Geef je huis een bewoonde indruk als je op vakantie gaat. Vraag iemand die je vertrouwt om en oogje in het zeil te houden en je brievenbus leeg te maken. Je kan ook afwezigheidstoezicht aan vragen bij de politiezone.
Ø Onderhoud je tuin.
Ø Sluit je deuren en ramen goed.
Ø Laat de verlichting rond je huis branden.
Ø Vraag gratis preventief advies aan. Specialisten van de politiezone komen dan op eenvoudig verzoek bij jou thuis langs voor een advies op maat.
Ø Laat op sociale netwerken zoals Facebook, Netlog, Twitter en MSN niet weten dat je afwezig bent.