Preventie is het beste wapen tegen inbraken. Hoe moeilijker het een inbreker gemaakt wordt, hoe sneller hij afhaakt. Met dit in het achterhoofd gaat de diefstalpreventie-adviseur van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout de hort op. Verkleed als inbreker gaat hij op dinsdag 9 december naar de wekelijkse markt in Geel.

Hij neemt ook een veiligheidsvrijwilliger mee. Zij zullen flyers uitdelen en mensen aanspreken over de beveiliging van hun woning. Hetzelfde doen zij op donderdag 11 december op de wekelijkse markt in Meerhout. Op deze manier wil de politiezone inwoners sensibiliseren en motiveren om hun woning beter te beveiligen tegen inbraken en om gratis diefstalpreventief advies aan te vragen.

Advies aanvragen?

Wil je diefstalpreventief advies aanvragen? Dan kan je dit doen via het e-formulier op de www.pzglm.be (e-loket/aanvragen). Je kan hiervoor ook je wijkagent aanspreken of telefonisch een aanvraag doen op 014 56 47 33 of 0495 48 86 72. Alle aanvragen worden beheerd door inspecteur Jos Delarbre. De adviezen worden gegeven door opgeleide vrijwilligers.

1 dag niet

Dit initiatief kadert in de nationale actiedag ‘1dagniet’ tegen woninginbraken die doorgaat op 11 december. Het doel van deze actiedag is om burgers, buren, verenigingen, scholen, bedrijven, ... te laten nadenken over wat ze zelf kunnen doen tegen woninginbraken. Heb je zelf een leuk idee om inbraken tegen te gaan? Aarzel dan niet om je initiatief online te zetten op www.1dagniet.be.

Cijfers politiezone Geel-Laakdal-Meerhout

Tijdens de eerste elf maanden van 2014 registreerde de politiezone 315 woninginbraken. De stijging van de laatste jaren zet zich nu dus ook helaas verder. De buit is voornamelijk juwelen, geld en multimedia. De meerderheid van inbraken werd geregistreerd tussen 16 en 22 uur. Meestal wordt er aan de achterkant van de woning een raam of deur opengebroken.

Inzet politiezone

De zone zet meerdere ploegen op het terrein in tussen 17 en 19 uur. Elke nacht houden politieagenten voertuigen tegen om grondig te controleren. En in de eindejaarsperiode staan er extra patrouilles gepland. Zie je iets verdachts, meld dit dan zo snel mogelijk aan de politie op het telefoonnummer 014 56 47 00 of het noodnummer 101. Alleen zo kunnen we kort op de bal spelen. Elke info kan van cruciaal belang zijn.

Preventieve tips

Een woninginbraak is niet alleen een financieel drama, vaak is dit ook emotioneel erg zwaar. Door volgende tips in acht te nemen, kan je het risico op een woninginbraak verminderen:

  • Ø       Doe deuren en ramen op slot.
  • Ø       Geef je huis een bewoonde indruk als je op vakantie gaat.
  • Ø       Vraag iemand die je vertrouwt om een oogje in het zeil te houden en je brievenbus leeg te maken.
  • Ø       Laat de verlichting rond je huis branden.
  • Ø       Onderhoud je tuin.
  • Ø       Hang geen adresgegevens aan je sleutels en laat ze niet rondslingeren, …
  • Ø       Laat op sociale netwerken zoals Facebook, Netlog, Twitter en MSN niet weten dat je afwezig bent.

Ø       Vraag gratis preventief advies aan. Specialisten van de politiezone komen dan op eenvoudig verzoek bij jou thuis langs voor een advies op maat. Je kan een afspraak maken op 014 56 47 33.