'De lokale politie Neteland is het wachten beu. In 2008 werd een wet gestemd om de opbrengst van de verkeersboeten die aan de federale staat betaald worden voor een deel door te storten aan de lokale politiezones. Die subsidies uit het Verkeersveiligheidsfonds kunnen dan door de lokale politie gebruikt worden voor verkeershandhaving en verkeerseducatie' klaagt burgemeester Jan Peeters van Herentals.

'De federale overheid heeft sindsdien deze boetes wel geïnd, maar heeft het nagelaten de subsidies aan de lokale politie te regelen. Ondertussen bedraagt deze achtergehouden pot reeds 81 miljoen euro. Voor de lokale politiezone Neteland gaat het over een te trekken achterstal van ongeveer 700.000 euro.'

Voorzitter van de politiezone Neteland Jan Peeters gaat verder : “Geld dat we best kunnen gebruiken. We baten als zone bijvoorbeeld het verkeerspark in Herentals uit. Alle basisscholen van onze zone krijgen daar verkeerslessen. De gemeentebesturen betalen dat nu allemaal zelf, terwijl de wetgever de federale overheid heeft verplicht hiervoor geld uit het verkeersboetefonds door te storten.

Na jaren aandringen is ons geduld nu op, we dagen de federale overheid voor de rechter. Deze ingebrekestelling is de eerste stap. Onze lokale belastingsbetalers moeten niet langer opdraaien voor deze nalatigheid en het niet naleven van de eigen federale wetgeving',  aldus Peeters (s.pa).