De politiezone Geel controleerde tot nu toe 375 bestuurders in de Bob-campagne van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). 98 procent was nuchter.

Tijdens deze campagne kan je in de zone Geel-Laakdal-Meerhout op elk moment van de dag en ook nacht op elke plaats in de zone een alcoholcontrole tegenkomen. De zone plant om in totaal 1 400 bestuurders te controleren tijdens deze Bob-campagne.
 
366 chauffeurs legden tot nu een negatieve alcoholtest af. Dit is 98 procent van de gecontroleerde bestuurders. Drie chauffeurs hadden een alcoholgehalte tussen 0,5 en 0,8 promille.

Zij kwamen er vanaf met een rijverbod van drie uur en een onmiddellijke inning van 150 euro. Vijf bestuurders hadden een alcoholgehalte van meer dan 0,8 promille. Deze kregen minimaal zes uur rijverbod en een proces-verbaal. Dit resulteert in een minnelijke schikking of een dagvaarding voor de politierechter. Er werd ook één positieve speekseltest voor drugs in het verkeer afgenomen. Drie rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.
 
Bob-campagne 2012
De slogan van de Bob-campagne van het BIVV is dit jaar: ‘Drie extra kussen voor BOB’. De campagne richt zich op personen die terugkeren van familiefeesten, feesten met vrienden, een restaurantbezoek met vrienden of partner en bedrijfsrecepties. De controles kunnen zowel overdag, in de vooravond of ’s nachts plaatsvinden. Ook het rijden onder invloed van andere stoffen dan alcohol bijvoorbeeld drugs en het correct gebruik van de gordel en kinderzitjes krijgen tijdens deze campagne extra aandacht.
 
Taxi kan ook
Heb je geen Bob in je vriendenkring en wil je toch een glaasje drinken? Dan kan je ook altijd een taxi bellen. De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout deelt deze winter ‘Taxiwijzers’ uit. Dit is een klein kaartje met de contactgegevens van de taxibedrijven uit de regio. Wie wil kan ook zo’n ‘Taxiwijzer’ op het onthaal en in de wijkkantoren afhalen.
 
Feestbussen van De Lijn
Ook dit jaar zet De Lijn tijdens oudejaarsnacht feestbussen en –trams in. In heel wat steden en gemeenten, waaronder Geel, Laakdal en Meerhout, kan je hiervan gratis gebruikmaken dankzij overheidssteun. Meer info op www.delijn.be.
 
Sensibilisering en controle
Ondanks de vele inspanningen en het nog steeds groeiende bewustzijn bij de bestuurders blijft het rijden onder invloed één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Vooral tijdens de nacht rijden nog een groot aantal bestuurders onder invloed van alcohol. Uit het verleden blijkt dat  de combinatie van sensibilisering en controle resultaat oplevert. Daarom drijft de politie het aantal controles tijdens de Bob?campagne gevoelig op. De campagne eindigt op maandag 28 januari om 6 uur. Meer info over de campagne vind je ophttp://www.goforzero.be