De politie start op 10 oktober voor een derde keer met het preventief verkeersproject ‘Helm op, Fluo Top!’ voor alle basis- en kleuterscholen van de zone. Er nemen maar liefst 9.500 kinderen deel aan het project.

Het project loopt in samenwerking met verschillende partners -  sponsors, scholen en gemeentebesturen. Dit project wil leerlingen stimuleren om zich zichtbaar en veilig in het verkeer te begeven door een fluovest en een fietshelm te dragen als ze met de fiets of te voet naar school gaan.

De politiezone heeft samen met alle basisscholen, gemeentebesturen en andere partners uit de regio de krachten gebundeld om te werken rond meer zichtbaarheid en veiligheid in het verkeer. Cijfers tonen immers aan dat er jaarlijks heel wat voetgangers en fietsers slachtoffer worden van een verkeersongeval doordat ze niet tijdig opgemerkt worden door automobilisten. Dit is vooral een probleem ’s ochtends, bij invallende duisternis of bij slechte weersomstandigheden.

Onderzoeksgegevens
Uit onderzoek blijkt dat:
zwakke weggebruikers in de dimlichten van een aankomende auto:

  • met donkere kleren gezien worden vanaf 20m;
  • met heldere kleren gezien worden vanaf 50m;
  • met reflecterend materiaal gezien worden vanaf 150m.


Hiertegenover staat de remafstand van een auto:

  • een auto aan 30km/uur heeft 13 meter nodig om stil te staan;
  • een auto aan 50km/uur heeft 26 meter nodig om stil te staan;
  • een auto aan 90 km/uur heeft 64 meter nodig om stil te staan.

Door een fluovestje te dragen word je als fietser of voetganger sneller door automobilisten opgemerkt en kunnen ze tijdig snelheid minderen.

Persoonlijke stickerkaart  
Voor het project ‘Helm op, Fluo top’ ontvangt elke leerling van het basis- en kleuteronderwijs een persoonlijke stickerkaart. Wanneer de leerling ’s morgens met een fluovest naar school komt, ontvangt hij een sticker die op de kaart gekleefd kan worden. In de loop van het schooljaar kan de leerling, naargelang het aantal stickers op zijn kaart, een korting of zelfs gratis toegang krijgen bij de deelnemende partners. Bijvoorbeeld een gratis ijsje, een bioscoopticket, gratis toegang tot de Olmense zoo of Bobbejaanland, … Ook in de loop van het schooljaar maken de kinderen kans op extra beloningen. Opgelet: Houd Bobbejaanland als laatste activiteit, want hier wordt je kaart ingehouden.

Innovatief project
Het project ‘Helm Op, Fluo Top!’ behaalde de publieksprijs voor veiligheid en criminaliteitspreventie van de FOD Binnenlandse Zaken. Het project werd eerder al genomineerd voor de Verkeersveiligheidsprijs 2012 in Rotterdam (Nederland). Het project krijgt dit jaar ook navolging in Nederland (Enschede en Utrecht) en in Duitsland (Gonau, Nordrhein-Westfalen).