Kasterlee is het pompoendorp bij uitstek. Tijdens 'oktober, pompoenmaand' worden tal van pompoenaire belevenissen en evenementen georganiseerd in Kasterlee.

Tal van restaurants en brasseries toveren de heerlijkste pompoengerechten op hun bord. In de meeste eetgelegenheden kunnen bezoekers terecht voor een lekkere tas pompoensoep. In het centrum van Kasterlee, Lichtaart en Tielen staat een prachtig tafereel gemaakt van pompoenen.

Ook de Kastelse kabouters vieren de pompoenmaand en versieren hun Kabouterberg met pompoenen. Tijdens een zondagvertelling kunnen kinderen de berg ontdekken.

Pompoenstandbeelden gemaakt door de pompoenplakkers

Elk jaar fleuren in de maand oktober de marktpleinen van Kasterlee, Lichtaart en Tielen op met pompoenstandbeelden. Ze worden gemaakt door een vrijwilligersploeg nl. 'de pompoenplakkers'.

Deze pompoenplakkers zijn een enthousiaste ploeg van vrijwilligers die de pompoenstandbeelden beplakken. De pompoenstandbeelden worden opgevuld met PU-schuim en hierin worden de pompoenen gedrukt.

De pompoenplakkers bestaan dit jaar uit:

Harry van Doorn,  Marc Keyenberg en Lief Van Sinay

De 'Pompoenkwekerswandeling' werd op 16 september georganiseerd. De wandeling was weer een groot succes. De wandelaars werden getrakteerd op uitleg van enkele ervaren kwekers en onderweg zagen ze enkele mooie grote exemplaren en sierpompoenen. Onder het genot van een lekker pompoenbiertje konden de wandelaars nog genieten van het pompoenenlied dat gezongen werd door de pompoentelers.

Daarnaast staan nog een heleboel activiteiten op het programma: het oogstfeest, het Belgisch Kampioenschap Pompoenschieten, de Pompoendag, de Pompoenregatta en Halloween in Bobbejaanland.

Lekker avontuurlijk

een gps-spel voor avonturiers en culinaire genieters

Als je een activiteit voor durvers zoekt, dan is deze culinaire gps-zoektocht zeker iets om samen met familie, vrienden of collega’s te doen. Onderweg hou je drie keer halt om met je medespeurders te overleggen en te genieten van een voor-, hoofd-, en nagerecht.

Tijdens deze wandeling ga je op zoek naar tips, puzzels, raadsels die te maken hebben met de verdwijning van de achttienjarige Rik Vanhier.

Rik verdween op een avond spoorloos uit Kasterlee. Hij ging die avond iets drinken met een paar voetbalvrienden en is niet thuis gekomen. Wat is er met Rik gebeurd? Is de Witte Madam terug actief in Kasterlee?

Zoek jij het uit?

Praktische informatie

De wandeling gaat 7 km langs onverharde wegen en heuvelachtig terrein en duurt minstens 5 uur. Het gps-toestel haal je op in het toeristisch infokantoor, Markt 42 in Kasterlee. De tocht zelf vertrekt op de parking ‘Waaiberg’ in Kasterlee.

De kostprijs is 40 euro per persoon (incl. huur toestel, voorgerecht + 1 consumptie, hoofdgerecht + 1 consumptie, nagerecht + 1 tas koffie of thee). Je proeft pompoensoep in Den Cardijn, eet een streekgebonden hoofdgerecht in Koningsbos en smult van boerenrijstpap in In den Kleyne Doorenboom.

Reserveren is noodzakelijk en doe je minstens 4 werkdagen op voorhand bij

Toerisme Kasterlee (014 84 85 19 of toerisme@kasterlee.be).

Dit avontuur kan je beleven tot en met 30 april 2019, van donderdag tot en met zondag (niet op feestdagen).

Aanrader

- draag wandelschoenen

- breng een degelijke zaklamp en een fluohesje mee voor de tocht in het donker

Contact pers: Dienst toerisme

Tel. 014 84 85 19 – e-mail: toerisme@kasterlee.be

Oogstfeest

zondag 7 oktober 2018

De Pompoenerie is een integratieproject voor mensen met een (arbeids-)beperking. Via dit werkervaringscentrum leren zij onder meer pompoenen kweken, verwerken en verkopen. Het doel is om hen activiteiten aan te bieden die hun kansen verhogen op de arbeidsmarkt of leiden tot zinvol werk binnen arbeidszorg.

Op de eerste zondag van oktober, 7 oktober 2018, worden er tijdens het Oogstfeest pompoenen en pompoenproducten verkocht. Ook is er kinderanimatie en natuurlijk mag een hapje en drankje niet ontbreken!

Info: Het Oogstfeest gaat door aan het pompoenveld, Camping Houtum en Café De Congé, Houtum 39 in Kasterlee Inkom vanaf 13.30 uur

Contact pers: Koen Claessens claessenskoen@skynet.be

info@depompoenerie.be

www.depompoenerie.be

Pompoenschieten op zondag 14 okotber

Verschillende ploegen nemen het tegen elkaar op en trachten de pompoenen zo ver mogelijk weg te slingeren met zelfgemaakte reuzenkatapulten. Daarnaast kan je met een eigengemaakte katapult kleine minipompoentjes naar een bewegend doel schieten. Je kan op het terrein genieten van een hapje en een drankje.

Ook kabouter Toontje, de mascotte van het VVV-Toerisme Kasterlee vzw met een hoogte van 3,8 meter, brengt zijn laatste aanwinst, een reuzenpompoen mee.

Info: Het pompoenschieten gaat door op de terreinen aan kruising Vorsel-Kalversteert.

Gratis inkom vanaf 11 uur

Het officiële kampioenschap start om 11 uur, vanaf 10 uur kan je het proefschieten volgen.

Contact pers: VVV-Toerisme Kasterlee vzw Hans Dierckx - 0477 87 48 88 info@vvvkasterlee.be www.pompoenschietenkasterlee.be

Pompoendag

Op zondag 21 oktober 2018 organiseert het Marktcomité van Kasterlee voor de 29ste keer Pompoendag op de Markt van Kasterlee.

Het marktplein van Kasterlee wordt opnieuw omgetoverd in een reuzenpompoenveld met heel wat pompoenstanden. Juul Kabas zal voor het entertainment zorgen bij de weegbeurten.

In Kasterlee liggen ook telkens de zwaarste pompoenen van Europa voor de pompoenweging. Het Marktcomité geeft mooie prijzen weg die zeker de moeite waard zijn.

Uiteraard kunnen de bezoekers ook allerlei gerechten op basis van pompoenen proeven zoals pompoensoep, pompoenconfituur, pompoenbier, pompoenwafels, …. In veel horecazaken of in diverse stands kunnen ook streekproducten (o.a. Lichtaartse Geitenkaas, boerenkop en -ham, streekhoning, wafels, pannenkoeken, smoutebollen, boerenbrood) geproefd worden.

Je bent welkom van 10 tot 18 uur. Bezoekers kopen een bonnenkaart van 3 euro (kinderen tot 12 jaar gratis) waarop verschillende proevertjes en kortingbons staan die ze kunnen nuttigen bij de omliggende horecazaken. Met de bonnenkaart kunnen bezoekers ook deelnemen aan de aanwezigheidstombola met tal van prijzen waaronder een fiets en verschillende waardebons.

Contact pers: Walter Van Gorp - Marktcomité Kasterlee GSM: 0477 72 79 44 - e-mail: vangorpw@gmail.com

Halloween Bobbejaanland

van 13 oktober tot en met 4 november 2018

Halloween is traditiegetrouw de hekkensluiter van het seizoen in Bobbejaanland.

Dit jaar zijn er opnieuw tal van shows, spookhuizen, scarezones en nocturnes. Nog even lekker griezelen voordat de donkerste maanden van het jaar beginnen.

Info: Bobbejaanland, Olensteenweg 45, Lichtaart, 014 55 78 11 www.bobbejaanland.be

Pompoenregatta

Zondag 28 oktober 2018 zal in Kasterlee de elfde editie van de POMPOENREGATTA plaatsvinden. Een initiatief van het Kastelse Pompoenengenootschap en de Kastelse Kayak Klub.

Ook op de elfde pompoenregattta aan de Ark Van Noë zullen de jeugd en de volwassenenploegen weer strijden om zo snel mogelijk een parcours af te leggen op het water. De ludieke strijd op het water is voor de toeschouwer niet alleen leuk om te volgen, maar de (vaak) verklede ploegen zorgen voor een carnavalsfeer op het terrein. Voor de kleinsten zijn er de pompoenspelen. De creatievelingen onder de toeschouwers amuseren zich met het uithollen van een halloween pompoen en om iedereen volledig onder te dompelen in de pompoensfeer vind je naast de dikke pompoenen ook allerlei originele pompoentafereeltjes op het terrein. Met een pompoenbiertje in de hand verloopt het supporteren voor de teams veel vlotter.

De inkom is gratis. De pompoenwedstrijden starten om 11.30 uur. Het uithollen van de pompoenen kan je komen bezichtigen vanaf 8.30 uur. De koffie staat klaar vanaf 9 uur en de pompoenspelen nemen dan ook stilaan hun start. Iedereen is meer dan welkom.

Contact pers: Paul Boonen - Pompoenengenootschap

GSM: 0497 06 94 46

Rudy Wouters - Kastelse Kayak Klub

GSM: 0496 54 00 73

www.pompoenregatta.be

Ook de Kastelse Kabouters vieren de pompoenmaand en versieren hun Kabouterberg met prachtige pompoentaferelen. Kom ze ontdekken tijdens een kaboutervertelling.

Info: 3,5 euro per kind, volwassenen gratis. Inschrijven de dag zelf ter plaatse vanaf 13.30 uur. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Locatie: Kabouterstraat, Kasterlee

Kastelse bieren

gans het jaar door te verkrijgen

Pompoenbier

Dit pompoenbier is de trots van de pompoenpapeters van Kasterlee. Na jaren experimenteren vond de Kastelse Biervereniging voor dit biertje de perfecte fluwelen toets van pompoen. Een fris en fruitig witbier van 6 graden.

Kastel

De bieravonturiers van de Kastelse Biervereniging brouwden dit bruine bier speciaal voor Kasterlee. Deze amberkleurige dorstlesser van 7 graden heeft een aangename, lichte afdronk.

Witte Madam

Dit goudblonde, dubbel gegiste bier betovert je zoals de gelijknamige figuur in de legende die de mannen uit Kasterlee betoverde. Dit bier smaakt bitter én zoet, maar opgelet: na enkele glazen haalt de Witte Madam haar hamer boven! Daar zal het alcoholpercentage van 8,5 graden wel voor iets tussen zitten.

De Rosse van Tielen

Volgens de legende herken je een Tielenaar aan zijn rosse haren. Het verhaal wil dat de moeders hun kinderen vroeger in de Kaliebeek wasten en dat het roeste water roodharige kinderen opleverde. De Rosse van Tielen, een licht biertje van 6 graden, doet zijn naam alle eer aan. Het bier is amberkleurig en heeft een unieke notensmaak.

Duvelskuil

Kasterlee is een biertje rijker, de Duvelskuil. Het nieuwe gerstenat werd genoemd naar de gelijknamige plas in Kasterlee. Dit kastanjebruine degustatiebier van 7,5 graden heeft een complexe hopsmaak, een lichte karamel toets en een lange afdronk.

Contact pers: Filip Van Herck - Kastelse Biervereniging

GSM: 0476 88 96 01 - e-mail: filip.vanherck1@telenet.be

www.kastelsebiervereniging.be

BONNENBOEKJE

leuke kortingen bij deelnemende horecanten

Om nieuwe inwoners en toeristen in Kasterlee te verwelkomen is er een bonnenboekje gemaakt. Hierin vind je leuke kortingen bij de deelnemende horecazaken. Dit bonnenboekje is verwezenlijkt door een samenwerking tussen gemeente Kasterlee en 13 lokale horecanten en helpt mee de horeca in Kasterlee te promoten.

Het bonnenboekje kan je vanaf 29 oktober 2018 afhalen zolang de voorraad strekt en heeft een oplage van 5.000 stuks.