U bent hier

Pop up Europa van start in Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg
03.09.2018 - 15.56u
Door: Mark Jaspers

Met een draai aan het Europese Rad van Fortuin op de zondagmarkt gaf de Heistse schepen voor Europese Zaken Eric Verbist vanmorgen het startschot voor Pop up Europa.

Zes weken lang staat de gemeente Heist-op-den-Berg in het teken van Europa. Tijdens Pop up Europa kunnen de inwoners Europa in hun eigen gemeente ontdekken via culturele activiteiten, workshops, wedstrijden en zelfs een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel. Alle activiteiten zijn gratis.

"Met Pop up Europa willen we onze burgers informeren over de werking en de resultaten van de Europese samenwerking, op zo'n manier dat ze daarover met elkaar in dialoog gaan. Om dat te bereiken bieden we een reeks laagdrempelige activiteiten aan die allemaal gerelateerd zijn aan Europa", aldus Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese samenwerking. "Het concept slaat aan en krijgt zelfs internationale waardering. Pop up Europa is door het Europese Comité van de Regio's bekroond met de EU Public Communication Award voor beste EU-campagne."

Prijzen winnen met Europese wedstrijden

Als Heistenaren kan je ook in de prijzen vallen. Tot en met 1 oktober kan je een kraslot bemachtigen in de bibliotheek, het loket van het gemeentehuis, in het Cursuscentrum of als je de films in CC Zwaneberg bijwoont.

Kras het juiste antwoord op de vraag open en maak kans op een mooie prijs zoals een overnachting voor vier personen in een kampeerhut op provinciaal domein de Nekker. In de bib kan je deelnemen aan een heuse Europese boekenwedstrijd.

Heistse scholen in Europese sferen

De scholen in Heist-op-den-Berg hullen zich in Europese sferen. Alle basisscholen zullen in de week van 24 september hun school en klas inkleden als Europese lidstaat. Elke school vult dit op zijn eigen manier in.

Daarnaast kunnen de laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs een "Snelcursus EU" volgen. Hier leren ze in 1 uur tijd de belangrijkste zaken over de EU. Ook hun leerkrachten worden niet vergeten; voor hen is er een vorming "Hoe geef ik les over de EU?".

Pop up Europa

Pop up Europa reist rond in provincie Antwerpen. Telkens staat er één gemeente in het teken van Europa. Met een interactieve tentoonstelling in de bib, lezingen, Europese filmavonden, wedstrijden en activiteiten voor scholen is er voor iedereen iets leuks te beleven.

Pop up Europa is een initiatief van provincie Antwerpen, in samenwerking met gemeente Heist-op-den-Berg om Europa dichter bij de burger te brengen. Pop up Europa werd bekroond met de EU Public Communication Award, voor beste EU-campagne door het Comité van de Regio's.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:
2 september: Europees Rad van Fortuin, Zondagmarkt

10 +17 september: Kennismakingscursus EU, Cursuscentrum

23 september: Filmvertoning: "De buurtspion", CC Zwaneberg

26 september: Fimvertoning: "The Children Act", CC Zwaneberg

26 september: GebEURtenissen met Rob Heirbaut, de Bib

27 september: Workshop: Ken jij rechten als Europees consument?, Cursuscentrum
3 oktober: Snelcursus EU, CC Zwaneberg

3 oktober: Vorming: Hoe geef ik les over de EU?, cc Zwaneberg

5 oktober: Prijsuitreiking krasloten- en boekenwedstrijd, cc Zwaneberg

5 oktober: Theatervoorstelling: "De Man door Europa" door Lucas De Man, cc Zwaneberg

10 oktober: Rondleiding in het Europees Parlement en het Europees huis van de Geschiedenis

Alle activiteiten zijn gratis.

Waar:
CC Zwaneberg, Cultuurplein 1, Heist-op-den-Berg

Cursuscentrum, Oude Godstraat 1, Heist-op-den-Berg

Bib, Cultuurplein 2, Heist-op-den-Berg

Meer info:
www.popupeuropa.be

Foto : Copyright provincie Antwerpen

image



Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto